BANTUAN KHAS GOLONGAN OKU RM500 SEORANG 3 BULAN :SEMAKAN STATUS KELAYAKAN PERMOHONAN(Hilang Pekerjaan/Tiada Pekerjaan)

BANTUAN KHAS GOLONGAN OKU RM500 SEORANG 3 BULAN :SEMAKAN STATUS KELAYAKAN PERMOHONAN(Hilang Pekerjaan/Tiada Pekerjaan)

BANTUAN KHAS GOLONGAN OKU RM500 SEORANG 3 BULAN

PEMULIH bantuan khas golongan OKU RM500 seorang selama 3 bulan antara yang terkandung dalam teks ucapan pekej PEMULIH yang diumumkan Perdana Menteri pada hari ini 28.06.2021. Tujuan bantuan khas ini diperkenalkan ialah untuk meringankan beban golongan oku yang kehilangan kerja atau mereka yang ketiadaan pekerjaan.

Kerajaan hari ini telah membuat pengumuman senarai Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi atau PEMULIH.

Pakej ini diperkenalkan bagi meringankan beban rakyat Malaysia yang masih dalam fasa pertama Pelan Pemulihan Negara (PPN).

BANTUAN KHAS GOLONGAN OKU

Baca Juga: BANTUAN KHAS PENGUSAHA PUSAT SUKAN RM3000 ONE-OFF:SEMAKAN STATUS KELAYAKAN PERMOHONAN

Ringkasan Pekej PEMULIH

Nilai keseluruhan Pakej PEMULIH adalah sebanyak RM150 bilion.

PEMULIH bertujuan untuk memberikan bantuan menyeluruh kepada rakyat dan tertumpu kepada tiga fokus utama iaitu:

  • Meneruskan Agenda Prihatin Rakyat
  • Menyokong Perniagaan
  • Meningkatkan Vaksinasi

BANTUAN KHAS GOLONGAN OKU

Baca Juga: BANTUAN KHAS PENGUSAHA KANTIN RM1000 ONE-OFF:SEMAKAN STATUS KELAYAKAN PERMOHONAN(Pengusaha Kantin Berdaftar)

Teks Ucapan PEMULIH Bantuan Khas Golongan OKU RM500 Seorang Selama 3 Bulan

Teks ucapan PEMULIH berkaitan bantuan golongan OKU RM500 seorang selama 3 bulan yang diumumkan hari ini terkandung dalam bilangan ke.49 fokus kedua PEMULIH iaitu Menyokong Perniagaan, agenda ucapan seperti berikut:

  1. Bagi membantu golongan kurang upaya yang telah kehilangan pekerjaaan atau ketiadaan kerja, dan bukan penerima bantuan Elaun Pekerja Cacat sedia ada, Kerajaan bersetuju untuk memberikan bantuan kewangan 500 ringgit seorang untuk tempoh tiga bulan. Untuk itu, 30 juta ringgit diperuntukkan bagi memanfaatkan seramai 20 ribu orang OKU..

Baca Juga: BANTUAN KHAS TASKA RM3000 ONE-OFF:SEMAKAN STATUS KELAYAKAN PERMOHONAN(KPWKM/SWASTA SELIAN KPM)

Syarat Kelayakan Permohonan Bantuan Golongan OKU RM500 Seorang Selama 3 Bulan

Semasa pengumuman PEMULIH bantuan golongan OKU RM500 seorang selama 3 bulan hanya mereka yang bukan penerima Elaun Pekerja Cacat sedia ada tidak layak menerima bantuan golongan OKU RM500 seorang selama 3 bulan ini. Jika ada syarat tertentu lain yang kerajaan umumkan akan dikemaskini jika ada. Mengikut kami tiada syarat lain yang akan dikenakan untuk PEMULIH bantuan golongan OKU RM500 seorang selama 3 bulan ini semua golongan kurang upaya yang berdaftar akan menerima bantuan ini. Namun jika ada syarat kami akan kemaskini dari masa ke semasa.

Baca Juga: CARA DAFTAR APM(ANGKATAN PERTAHANAN AWAM)SEMAKAN PERMOHONAN ONLINE

Tarikh Bayaran PEMULIH Bantuan Khas Golongan OKU RM500

Tarikh bayaran bantuan golongan OKU RM500 seorang selama 3 bulan melalui pekej PEMULIH masih belum diumumkan. Tarikh tersebut akan dikemaskini setelah kerajaan membuat pengumuman rasmi berkaitan bayaran bantuan khas golongan OKU RM500 seorang selama 3 bulan melalui pekej PEMULIH ini.

Baca Juga: CONTOH SURAT KONTRAK PEKERJA & MAJIKAN SWASTA 2021

Cara Memohon Bantuan Bantuan Golongan OKU RM500

Cara memohon bantuan golongan OKU RM500 seorang selama 3 bulan melalui pekej PEMULIH masih belum diumumkan. Cara memohon PEMULIH bantuan golongan OKU RM500 seorang selama 3 bulan tersebut akan dikemaskini setelah kerajaan membuat pengumuman rasmi berkaitannya.

Baca Juga: PERMOHONAN BKNS:SEMAKAN STATUS BIASISWA KERAJAAN NEGERI SABAH 2021

Maklumat Lanjut

Untuk maklumat lanjut berkaitan bantuan golongan OKU RM500 seorang selama 3 bulan melalui pekej PEMULIH ini anda boleh baca teks ucapan penuh YAB Perdana Menteri di: https://www.pmo.gov.my/2021/06/teks-ucapan-pengumuman-khas-pakej-perlindungan-rakyat-dan-pemulihan-ekonomi-pemulih/

Terima kasih. Semoga perkongsian tentang bantuan golongan OKU RM500 seorang selama 3 bulan melalui pekej PEMULIH ini dapat memudahkan lagi urusan anda. InsyaAllah.

 

2 thoughts on “BANTUAN KHAS GOLONGAN OKU RM500 SEORANG 3 BULAN :SEMAKAN STATUS KELAYAKAN PERMOHONAN(Hilang Pekerjaan/Tiada Pekerjaan)”

Leave a Comment