BANTUAN KHAS TASKA RM3000 ONE-OFF:SEMAKAN STATUS KELAYAKAN PERMOHONAN(KPWKM/SWASTA SELIAN KPM)

BANTUAN KHAS TASKA RM3000 ONE-OFF:SEMAKAN STATUS KELAYAKAN PERMOHONAN(KPWKM/SWASTA SELIAN KPM)

BANTUAN KHAS TASKA RM3000 ONE-OFF

PEMULIH bantuan khas taska One-Off RM3000 antara yang terkandung dalam teks ucapan pekej PEMULIH yang diumumkan Perdana Menteri pada hari ini 28.06.2021. Kerajaan hari ini telah membuat pengumuman senarai Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi atau PEMULIH.

Pakej ini diperkenalkan bagi meringankan beban rakyat Malaysia yang masih dalam fasa pertama Pelan Pemulihan Negara (PPN).

BANTUAN KHAS TASKA

Baca Juga: PERMOHONAN BKNS:SEMAKAN STATUS BIASISWA KERAJAAN NEGERI SABAH 2021

Ringkasan Pekej PEMULIH

Nilai keseluruhan Pakej PEMULIH adalah sebanyak RM150 bilion.

PEMULIH bertujuan untuk memberikan bantuan menyeluruh kepada rakyat dan tertumpu kepada tiga fokus utama iaitu:

  • Meneruskan Agenda Prihatin Rakyat
  • Menyokong Perniagaan
  • Meningkatkan Vaksinasi

Baca Juga: SEMAKAN STATUS WPP PTPTN 2021:CHECK KELAYAKAN & CARA TUNAIKAN RM1500

Teks Ucapan Bantuan Khas Taska

Teks ucapan PEMULIH berkaitan bantuan khas taska RM3000 yang diumumkan hari ini terkandung dalam bilangan ke.45 & 46  agenda ucapan seperti berikut:

  1. Di samping itu, Kerajaan telah menerima banyak permintaan supaya bantuan kewangan yang diberikan kepada pusat asuhan anak-anak dan tadika pada tahun lepas dapat diperkenalkan semula. Sehubungan itu, Kerajaan akan memberikan Bantuan Khas Taska yang berjumlah 3 ribu ringgit kepada lebih 4,400 pengusaha taska seliaan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat serta lebih 8 ribu pengusaha tadika swasta seliaan Kementerian Pendidikan.
  2. Diharapkan dengan pemberian bantuan ini, ia dapatlah digunakan antaranya untuk keperluan sanitasi dan pembelian peralatan nyahkuman bagi memastikan kebersihan dan keselamatan anak-anak yang ditempatkan di pusat asuhan dan tadika.

Baca: CARA DAFTAR APM(ANGKATAN PERTAHANAN AWAM)SEMAKAN PERMOHONAN ONLINE

Syarat Kelayakan Permohonan Bantuan Khas Taska

Syarat utama permohonan bantuan bayaran taska RM3000 melalui pekej PEMULIH ini ialah taska mestilah di bawah seliaan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat serta lebih 8 ribu pengusaha tadika swasta seliaan Kementerian Pendidikan.

Syarat lain permohonan bantuan ini masih belum diumumkan, jika ada syarat tertentu lain yang kerajaan umumkan akan dikemaskini jika ada.

Baca Juga: eSPKWS ONLINE KPM:CARA LOGIN & GUNA SISTEM PERAKAUNAN SEKOLAH

Tarikh Bayaran Bantuan Taska RM3000

Tarikh bayaran khas taska RM3000 melalui pekej pemulih masih belum diumumkan. Tarikh tersebut akan dikemaskini setelah kerajaan membuat pengumuman rasmi berkaitan bayaran khas taska RM3000 melalui pekej PEMULIH ini.

Penting: CONTOH SURAT WAKIL(JPJ/SEBUT HARGA/AMBIL DOKUMEN/MyEG/KEBENARAN/BANK/LHDN/ MAJIKAN)

Cara Memohon Bantuan Taska RM3000

Cara memohon bantuan bayaran khas RM3000 melalui pekej PEMULIH masih belum diumumkan. Cara memohon bantuan tersebut akan dikemaskini setelah kerajaan membuat pengumuman rasmi berkaitannya.

Baca Juga: CONTOH QUOTATION 2021:CARA BUAT BACA SEMAK QUOTATION

Maklumat Lanjut

Untuk maklumat lanjut berkaitan bantuan bayaran khas taska RM3000 melalui pekej PEMULIH ini anda boleh baca teks ucapan penuh YAB Perdana Menteri di: https://www.pmo.gov.my/2021/06/teks-ucapan-pengumuman-khas-pakej-perlindungan-rakyat-dan-pemulihan-ekonomi-pemulih/

 

 

3 thoughts on “BANTUAN KHAS TASKA RM3000 ONE-OFF:SEMAKAN STATUS KELAYAKAN PERMOHONAN(KPWKM/SWASTA SELIAN KPM)”

  1. Salam sejahtera. Adakah tarikh bayaran khas taska RM3000 telah diumumkan? Apakah caranya untuk memohon batuan ini? Terima kasih.

    Balas

Leave a Comment