Cara Cash Out e-Tunai Belia Rahmah (Boleh Withdraw Cash @ Transfer ke Bank?)

Cara Cash Out e-Tunai Belia Rahmah (Boleh Withdraw Cash @ Transfer ke Bank?)

Cash Out e-Tunai Belia

Dalam belanjawan 2023 telah diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ialah inisiatif e-Tunai Belia Rahmah. Di bawah pengumuman ini, 2 juta orang belia yang berumur antara 18 hingga 20 tahun akan menerima kredit e-dompet RM200 setiap seorang.

Inisiatif ini mungkin adalah penjanamaan semula daripada ePemula yang diumumkan dalam bulan Oktober 2023 lalu dengan sedikit perubahan. Pada ketika itu, Tengku Datuk Seri Utama Zafrul bin Tengku Abdul Aziz umumkan ada dua skop penerima iaitu belia yang berumur 18 hingga 20 tahun dan pelajar sepenuh masa berumura 21 tahun ke atas.

Sekiranya ini benar, makanya lebih ramai belia 18-20 akan terima kredit eDompet. Walau bagaimanapun, mekanisme penyaluran masih belum ada. Kami akan kemas kini sejurus maklumat tersebut dikongsi oleh pihak kerajaan

Belanjawan 2023 yang akan dibentangkan dijangka menjadi belanjawan bersifat komprehensif dengan mengutamakan kepentingan rakyat daripada pelbagai lapisan masyarakat tanpa mengira bangsa atau kaum sekaligus mampu mencerminkan pe­rancangan sistematik sebuah kerajaan yang bertanggungjawab.

Penekanan utama kerajaan untuk belanjawan 2023 adalah terhadap tanggungjawab dalam memacu pertumbuhan ekonomi yang dapat memberi manfaat kepada pelbagai pihak. Untuk mencapai hasrat tersebut, kerajaan akan terus komited untuk menguruskan perbelanjaan secara berhemah dan kreatif demi menjamin kualiti perkhidmatan kepada rakyat

Apakah itu e-Tunai Belia

 • Program ePemula merupakan salah satu inisiatif yang telah diumumkan di bawah Bajet 2022 dan bertujuan untuk:
  • Meringankan beban kewangan belia;
  • Menggalakkan pembelanjaan secara tanpa tunai di kalangan belia; dan
  • Menggalakkan transaksi secara tanpa tunai oleh perniagaan fizikal
 • Program ini dijangka memanfaatkan sekitar dua (2) juta rakyat Malaysia, dengan jumlah peruntukan RM300 juta
 • Setiap pemohon yang layak boleh menuntut RM150 dalam bentuk kredit e-tunai
  • Tempoh tuntutan kredit tersebut adalah dari 11 April 2022 sehingga 1 Jun 2022 dan kredit tersebut boleh dibelanjakan sehingga 10 Jun 2022

Cara Cash Out e-Tunai Belia

Sebenarnya tidak ada cara untuk cash out ePemula.

Kenapa?

Ini kerana ada terma dan syarat yang mengatakan bahawa anda tidak boleh menukarkannya dalam bentuk wang tunai. Ini bukan KWSP 10k ataupun bantuan BKM. Ini hanyalah bantuan kepada orang-orang muda yang sudah dibentangkan dalam Bajet 2022 yang lalu.

Kredit RM150 yang diterima tidak boleh transfer ke bank.

Hasrat kerajaan memberikan bantuan ePemula ini adalah untuk menggalakkan penggunaan cashless dalam masyarakat Malaysia. Lebih-lebih lagi dengan kategori umur 20-22 yang mudah beradaptasi dengan teknologi.

Cara Alternatif Cash Out e-Tunai Belia

Ini kerana ada terma dan syarat yang mengatakan bahawa anda tidak boleh menukarkannya dalam bentuk wang tunai. Ini bukan KWSP 10k ataupun bantuan BKM. Ini hanyalah bantuan kepada orang-orang muda yang sudah dibentangkan dalam Bajet 2022 yang lalu.

Kredit RM150 yang diterima tidak boleh transfer ke bank.

Hasrat kerajaan memberikan bantuan ePemula ini adalah untuk menggalakkan penggunaan cashless dalam masyarakat Malaysia. Lebih-lebih lagi dengan kategori umur 20-22 yang mudah beradaptasi dengan teknologi.

Kami tidak pasti ini akan melanggar terma dan syarat atau tidak. Tapi atas persetujuan yang dicapai antara dua orang individu, anda boleh sahaja menukar kredit tersebut dengan kawan-kawan anda.

Lebih selamat, tukarkan dengan ahli keluarga.

Contoh, kalau ibu anda seorang kaki shopping online di Shopee, mungkin boleh transfer ke epemula shopee  kepada dia supaya hatinya lebih gembira. Kalau kakak atau abang anda selalu pergi ke mana-mana menggunakan Grab, boleh cuba transfer epemula grab kepada dia.

Jika ayah anda selalu lalu tol PLUS, Guthrie, KESAS, LDP dan lain-lain yang seangkatan dengannya, cakap pada dia yang anda nak berikan kredit RM150 ke dalam  akaun TNG. Tapi dengan syarat dia perlu berikan anda RM150 dalam bentuk tunai.

Jika saudara-mara anda jenis yang rajin pergi melancong ke luar negara, cakap pada dia yang anda ada kredit RM150 dalam akaun BigPay. Tanya dia, “Nak tak?”. Gunakan alasan yang kadar tukaran BigPay yang berkolaborasi dengan MasterCard adalah sangat murah di luar negara. Doa-doalah agar dia angguk.

Boleh cuba semua yang tertulis di atas. Tapi, kami tak jamin anda boleh cash out ePemula ini dengan mudah

SOALAN LAZIM

1.Siapakah yang layak menerima bantuan eBelia PEMERKASA?

Warganegara Malaysia

Berstatus aktif sebagai pelajar sepenuh masa pada (akan dikemaskini) di institusi pendidikan di Malaysia seperti berikut:

* Pelajar IPT di bawah seliaan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT), Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan kementerian yang berkaitan di pelbagai peringkat pengajian tinggi termasuk Kolej Komuniti, Politeknik, Universiti Awam (UA) dan Institusi Pendidikan Tinggi Swasta (IPTS).

* Pelajar institusi pendidikan yang setara dengan Tingkatan 6, Senior Middle 3, Sijil Tinggi Agama (STAM), Diploma Kolej Vokasional, Diploma dan setara institusi TVET, Matrikulasi, Pengajian Asas (Foundation), Asasi, A-Level, International Baccalaureate Diploma, Australian Matriculation (AUSMAT) Diploma, Diploma Lanjutan, Sarjana Muda dan setaraf, Sarjana dan setaraf, Doktor Falsafah dan setaraf, serta kursus bertaraf diploma dan ke atas yang diiktiraf oleh kerajaan atau badan-badan profesional di Malaysia.

* Pelajar IPT di bawah seliaan Kementerian Pendidikan dan Kementerian Pengajian Tinggi atau IPT yang berdaftar di bawah akta-akta yang berkuat kuasa.

* Pelajar IPT diploma atau setara termasuk pelajar sepenuh masa SKM4 dan ke atas di institusi di bawah seliaan Kementerian Sumber Manusia, Kementerian Belia dan Sukan serta Kementerian Pembangunan Luar Bandar/ MARA

2.Berapa had umur layak eBelia PEMERKASA RM150?

Berumur 18 hingga 20 tahun.

3.Apa itu SKM4?

Pelajar kemahiran ILKBS bagi Pengajian Diploma (SKM 4 & ke atas)

4.Apakah yang harus dibuat oleh belia sekiranya berpendapat memenuhi kriteria kelayakan menerima bantuan eBelia PEMERKASA RM150?

Belia diminta untuk membuat kemaskini akaun aplikasi Ewallet sebelum 1 Jun 2021

5.Bagaimanakah bantuan itu akan disalurkan kepada belia?

Melalui akaun Ewallet masing-masing

6.Bagaimana sekiranya belia tidak mempunyai akaun Ewallet?

Sila muat turun aplikasi ewallet yang disenaraikan dan buat pendaftaran.

MAKLUMAT LANJUT & PERTAYAAN

Maklumat lanjut mengenai eBelia Pemerkasa,sila layari laman web https://www.mof.gov.my/

Leave a Comment