CONTOH KATA UCAPAN HARI DEEPAVALI DIWALI(Caption & Status)

CONTOH KATA UCAPAN HARI DEEPAVALI DIWALI(Caption & Status)

KATA UCAPAN HARI DEEPAVALI

Perayaan Deepavali ini sememangnya identik untuk kaum hindu dengan perayaan “Festival Cahaya”. Semestinya anda akan mencari teks ucapan samaada untuk update pada feed social media sosial seperti facebook, twitter, instagram, whatsapp, line dan sebagainya.Disini kami akan kongsikan kepada anda kata ucapan hari Deepavali dan anda hanya perli copy dan paste sahaja pada status anda, semoga membantu.

 

APA ITU DEEPAVALI

Perayaan Deepavali atau Diwali ialah suatu perayaan dalam kalangan penganut agama Hindu menandakan kemenangan oleh kuasa kebaikan terhadap kuasa kejahatan, secara simboliknya ditujukan dalam erti cahaya yang menerangi kegelapan. Maksud tersiratnya ialah menyemai nilai-nilai positif dalam diri kita untuk menjadi individu yang lebih baik dengan mengatasi nilai-nilai negatif dalam diri kita untuk perkembangan rohani.

Hari Deepavali bermula dengan menyapu minyak bijan di atas kepala dan badan untuk menyejukkan badan, diikuti upacara sembahyang bersama ahli keluarga di rumah dan mendapat restu daripada ibu bapa dan orang tua sebelum ke kuil. Semua orang akan memakai pakaian baru, berkongsi manisan yang disediakan khas untuk Deepavali serta mengunjungi rumah sanak-saudara dan rakan-rakan. Pada waktu malam, barisan lampu dinyalakan dan bunga api serta mercun memeriahkan lagi sambutan.

 

SENARAI KATA UCAPAN HARI DEEPAVALI

Berikut adalah merupakan kata ucapan yang biasa digunakan bagi ucapan hari Deepavali iaitu:

 1. Dengan pancaran diya dan gema nyanyian, semoga kemakmuran dan kebahagiaan festival cahaya ini memenuhi hidup kita. Selamat hari raya Deepavali!
 2. Kekuatan terbesar adalah kesabaran dan kemenangan atas kejahatan dan keburukan. Selamat hari Deepavali bagi umat Hindu di dunia.
 3. Semoga kita semua diberkahi dalam hidup ini menjadi manusia yang bermanfaat untuk orang lain. Selamat hari raya Deepavali.
 4. Selamat hari raya Deepavali. Semoga apa yang kita cita-citakan tercapai di tahun ini.
 5. Semoga cahaya Diwali akan menerangi jalan kehidupan kita mulai saat ini hingga sepanjang tahun. Selamat Deepavali!
 6. Selamat Diwali 2021! Semoga Diwali kali ini, kamu dibebaskan dari kegelapan dan hidupmu dipenuhi dengan cahaya. Selamat Diwali 2021!
 7. Nyalakan pelita cinta, nyalakan roket kebahagiaan, dan nyalakan pot bunga kebahagiaan. Selamat Diwali 2021!
 8. Sama seperti warna rangoli, semoga Diwali ini membawa kehangatan dan kebahagiaan yang tak terbatas. Selamat Deepavali 2021.
 9. Semoga hari raya Diwali ini kita dibebaskan dari kegelapan dan diberikan kelimpahan cahaya.
 10. Selamat Diwali! Semoga kamu mendapatkan banyak cinta dan kekayaan di sepanjang tahun ini.

 

SENARAI UCAPAN HARI DEEPAVALI PENUH BERMAKNA

Untuk menyemarakkan Diwali/Deepavali, anda boleh memberikan kata-kata tentang makna perayaan Diwali yang menyentuh hati seperti:

 1. Semoga kembang api Diwali membakar semua masalah dan kesedihan kita, dan semoga cahaya menerangi hidup kita dengan kebahagiaan, kegembiraan, dan kedamaian.
 2. Deepa adalah cahaya, wali adalah jalan. Semoga dengan perayaan Deepavali ini memberikan kita jalan yang penuh cahaya agar selamat di dunia.
 3. Mari rayakan festival dalam arti sebenarnya dengan menyebarkan kegembiraan dan menerangi dunia orang lain. Selamat merayakan Diwali yang bahagia, aman, dan terberkati!
 4. Semoga momen Deepavali kali ini, bisa memberikan kesempatan untuk berbuat lebih baik dan menjadi orang yang bermanfaat untuk lingkungan sekitar.
 5. Deepavali terbaik adalah berkumpul bersama keluarga tercinta dan merayakan festival cahaya dengan orang-orang tersayangi. Semoga momen ini juga mempererat persaudaraan kita.
 6. Semoga kita menjadi pribadi yang bersih dan lebih baik dari hari kemarin. Jadikan festival cahaya ini sebagai momentum untuk memperbaiki diri dan menjaga kerukunan umat beragama di Indonesia.
 7. Selamat menyambut Deepavali bagi umat Hindu di Indonesia. Mari menjadi umat terbaik dengan menjaga keharmonisan dan kebhinekaan di Indonesia.
 8. Sebagai umat beragama mari kita menjaga toleransi dan saling menghargai satu sama lain. Momen Deepavali adalah momen terbaik untuk introspeksi diri.
 9. Semoga Diwali kali ini dan sepanjang tahun menjadi kemenangan kebaikan atas kejahatan, cinta atas kebencian, dan kegembiraan atas keputusasaan.
 10. Keraguan itu seperti kegelapan, kepercayaan itu seperti cahaya. Tidak ada cara untuk menghilangkan cahaya dengan membuang kegelapan. Jadi mari menikmati festival cahaya bersama.

 

SENARAI UCAPAN HARI DEEPAVALI BAHASA INGGERIS

Berikut adalah merupakan kata ucapan hari Deepavali dalam abahsa inggeris iaitu:

 1. May Lakshmi bless you with the wealth to overcome your electric bill after the Diwali lights!
 2. May all your dreams and wishes see the light of the day, this Diwali! Happy Choti Diwali!
 3. May Lord Krishna’s blessing be upon you and your loved ones always. Happy Choti Diwali!
 4. Deepavali, in the true sense, means ending all evils, cruelty, and hatred towards one another. Get together to celebrate the spirit of the festival. Happy Deepavali!
 5. A festival full of sweet childhood memories, a sky full of fireworks, mouth full of sweets, house full of diyas, and heart full of joy. Wishing you all a very happy Diwali.
 6. May millions of lamps illuminate your life with endless joy, prosperity, health, and wealth forever. Wishing you and your family a very happy and safe Diwali!
 7. Shoot a rocket of prosperity! Fire a flowerpot of happiness! Wish you and your family a sparkling Diwali!
 8. May the beauty of the Deepavali season fill your home with happiness, and may the coming year provide you with all that bring you joy!
 9. Praying knowledge triumphs over ignorance this Diwali and the rest of the year. Shubh Deepavali!
 10. May Diwali be a reminder that shadows pass, but the light remains. Shubh Deepavali!

 

ARTIKEL LAIN

SENARAI TARIKH CUTI PANJANG (Rancang Travel/ Trip Bercuti/ Balik Kampung)

Leave a Comment