PERMOHONAN RAYUAN UPUONLINE (Buat e-Rayuan Sesi 2023/2024)

PERMOHONAN RAYUAN UPUONLINE (Buat e-Rayuan Sesi 2023/2024)

 

 RAYUAN UPUONLINE

Pihak UPU membuka peluang kepada mereka yang tidak berjaya dalam mendapatkan tempat pada permohonan UPU yang lepas melalui permohonan rayuan UPUOnline. Permohonan rayuan ini dibuka kepada pelajar lepasan SPM/Setaraf dan STPM/Setaraf. Berikut adalah beberapa maklumat mengenai e-rayuan dan semakan keputusan e-rayuan UPU untuk panduan calon yang gagal dalam permohonan.

 

Tarikh Semakan Keputusan UPUOnline

Pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang telah membuat permohonan kemasukan ke Institut Pengajian Tinggi (IPT) bagi sesi 2023/2024 menerusi sistem UPUOnline, semakan permohonan dan rayuan bagi status tidak berjaya boleh dibuat mulai 7 Julai 2023 jam 12.00 tengah hari.

 

Cara Semakan Keputusan UPUOnline

 1. Pemohon boleh membuat semakan melalui pautan semakan di bawah.
 2. Kemudian, klik pada bahagian ‘Permohonan Kemasukan‘.
 3. Log masuk seperti biasa.
 4. Semak keputusan rayuan yang tertera.
 5. Jika berjaya, pastikan anda mengemukakan akuan setuju terima tawaran mulai 23 Julai hingga 31 Julai 2022.

 

Semakan Keputusan UPU  Secara SMS

 • Taipkan: UPU (Jarak) RESULT (Jarak) No Kad Pengenalan dan sms ke 15888

 

Tempoh Setuju Terima Tawaran IPTA

Bagi pelajar yang berjaya dalam permohonan mereka, pengesahan setuju terima tawaran dan surat tawaran boleh dicetak mulai 8 Julai 2023 setelah pelajar membuat pengesahan setuju terima tawaran dalam tempoh yang dinyatakan.

Pengesahan tersebut boleh dilakukan di lawan web IPTA atau ILKA yang terlibat setelah pelajar membuat pengesahan setuju terima tawaran dalam tempoh yang dinyatakan.

 

Pengesahan / Cetakan Surat Tawaran UPU

Bagi rayuan berjaya, maklumat untuk pengesahan dan cetakan surat tawaran mengikut Universiti Awam (UA) / Institut IPTA yang telah ditetapkan kepada calon berjaya akan dipaparkan dalam sistem aplikasi semakan tersebut setelah semakan dibuat.

 

Tarikh Permohonan Rayuan UPUOnline

Untuk pelajar yang gagal mendapat tawaran program pengajian, mereka boleh mengemukakan rayuan melalui UPUOnline dalam tempoh 10 hari mulai 10 hari mulai 7 Julai 2023, jam 12.00 tengah hari sehingga 16 Julai 2023, jam 5.00 petang.

Bagi kemasukan ke UA, rayuan boleh dibuat menerusi pautan https://upu.mohe.gov.my dan untuk rayuan ke Kolej Politeknik dan ILKA, rayuan boleh dilakukan terus ke institusi berkenaan tanpa melalui UPUOnline.

Tawaran tempat bagi sesi akademik 2023/2024 adalah muktamad dan sebarang permohonan pertukaran program mahupun pertukaran institusi tidak dibenarkan.

Dasar pemilihan rayuan adalah tertakluk kepada kekosongan tempat yang ditawarkan mengikut program pengajian selepas pendaftaran pelajar baharu selesai dijalankan.

 

Cara Rayuan UPUOnline

Hanya pemohon yang gagal mendapat tawaran sahaja boleh membuat rayuan melalui UpUOnline bagi kemasukan ke Universiti Awam dan Politeknik

Permohonan rayuan boleh dibuat melalui Portal Rasmi UPU: https://upu.mohe.gov.my/

Rayuan ke Kolej Komuniti dan Institusi Latihan Kemahiran Awam (ILKA) adalah melalui institusi tersebut dan bukan melalui UPUOnline.

 

Tarikh Semakan Status Permohonan e-Rayuan UPUOnline

 • Semakan Dibuka : Akan Dikemaskini
 • Semakan Ditutup : Akan Dikemaskin

 

MAKLUMAT LANJUT & PERTAYAAN

Untuk maklumat lanjut, sila rujuk saluran berikut:

 • FACEBOOK: Kemasukan BPKP JPT – FB rasmi UPU
 • TALIAN HOTLINE : 03 8870 8200 / 03-8870 6769 / 6121/ 6829 / 6774
 • FAKS : 03 8870 6864
 • ALAMAT EMEL : [email protected]

Artikel Lain : Cara Kira Merit UPU Kemasukan ke Universiti Awam

2 thoughts on “PERMOHONAN RAYUAN UPUONLINE (Buat e-Rayuan Sesi 2023/2024)”

Leave a Comment