SEMAKAN KEPUTUSAN RAYUAN UPUONLINE SESI 2023/2024 LEPASAN SPM(e-RAYUAN)

SEMAKAN KEPUTUSAN RAYUAN UPUONLINE SESI 2023/2024 LEPASAN SPM(e-RAYUAN)

SEMAKAN KEPUTUSAN RAYUAN UPUONLINE

Semakan keputusan rayuan UPUOnline untuk mereka yang telah membuat rayuan UPUOnline yang gagal permohonan UPU yang diumumkan. Hanya pemohon IPTA boleh membuat permhohonan rayuan UPUOnline.

Calon lepasan SPM / Setaraf yang telah mengemukakan permohonan E-Rayuan UPU Online kemasukan ke Universiti Awam (UA), Politeknik Premier, Politeknik Konvensional/METrO, Kolej Komuniti dan ILKA bagi program pengajian sesi akademik 2023/2024

Keputusan dan pemilihan bagi calon berjaya dalam permohonan rayuan adalah berdasarkan kekosongan tempat yang ada selepas pendaftaran pelajar baharu

 

Tempoh Permohonan Rayuan UPUOnline

Untuk pelajar yang gagal mendapat tawaran program pengajian, mereka boleh mengemukakan rayuan melalui UPUOnline dalam tempoh 10 hari mulai 10 hari mulai 7 Julai 2023, jam 12.00 tengah hari sehingga 16 Julai 2023, jam 5.00 petang.

Bagi kemasukan ke UA, rayuan boleh dibuat menerusi pautan https://upu.mohe.gov.my dan untuk rayuan ke Kolej Politeknik dan ILKA, rayuan boleh dilakukan terus ke institusi berkenaan tanpa melalui UPUOnline.

 

Tawaran tempat bagi sesi akademik 2023/2024 adalah muktamad dan sebarang permohonan pertukaran program mahupun pertukaran institusi tidak dibenarkan.

 

Dasar pemilihan rayuan adalah tertakluk kepada kekosongan tempat yang ditawarkan mengikut program pengajian selepas pendaftaran pelajar baharu selesai dijalankan.

 

Cara Rayuan UPUOnline

Hanya pemohon yang gagal mendapat tawaran sahaja boleh membuat rayuan melalui UpUOnline bagi kemasukan ke Universiti Awam dan Politeknik

Permohonan rayuan boleh dibuat melalui Portal Rasmi UPU: https://upu.mohe.gov.my/

Rayuan ke Kolej Komuniti dan Institusi Latihan Kemahiran Awam (ILKA) adalah melalui institusi tersebut dan bukan melalui UPUOnline.

 

Hebahan Keputusan Rayuan UPUOnline Lepasan SPM / Setaraf Sesi Akademik 2023/2024

Dimaklumkan bahawa tarikh semakan permohonan dan rayuan boleh dibuat sehingga 16 Julai 2023, jam 5.00 petang menerusi pautan yang disediakan.

 

Cara Semakan Permohonan UPUONLINE

 1. Pemohon boleh membuat semakan melalui pautan semakan di bawah.
 2. Kemudian, klik pada bahagian ‘Permohonan Kemasukan‘.
 3. Log masuk seperti biasa.
 4. Semak keputusan rayuan yang tertera.
 5. Jika berjaya, pastikan anda mengemukakan akuan setuju terima tawaran mulai 23 Julai hingga 31 Julai 2022.

Semakan Keputusan UPU  Secara SMS

 • Taipkan: UPU (Jarak) RESULT (Jarak) No Kad Pengenalan dan sms ke 15888

 

Tempoh Setuju Terima Tawaran IPTA

Bagi pelajar yang berjaya dalam permohonan mereka, pengesahan setuju terima tawaran dan surat tawaran boleh dicetak mulai 8 Julai 2023 setelah pelajar membuat pengesahan setuju terima tawaran dalam tempoh yang dinyatakan.

Pengesahan tersebut boleh dilakukan di lawan web IPTA atau ILKA yang terlibat setelah pelajar membuat pengesahan setuju terima tawaran dalam tempoh yang dinyatakan.

 

Pengesahan / Cetakan Surat Tawaran UPU

Bagi rayuan berjaya, maklumat untuk pengesahan dan cetakan surat tawaran mengikut Universiti Awam (UA) / Institut IPTA yang telah ditetapkan kepada calon berjaya akan dipaparkan dalam sistem aplikasi semakan tersebut setelah semakan dibuat.

 

Semakan Status Permohonan e-Rayuan Program Sijil dan Diploma Politeknik Konvensional/ METrO / Kolej Komuniti & ILKA

 • Semakan Dibuka : Akan Dikemaskini
 • Semakan Ditutup : Akan Dikemaskin

 

MAKLUMAT LANJUT & PERTAYAAN

Untuk maklumat lanjut, sila rujuk saluran berikut:

 • FACEBOOK: Kemasukan BPKP JPT – FB rasmi UPU
 • TALIAN HOTLINE : 03 8870 8200 / 03-8870 6769 / 6121/ 6829 / 6774
 • FAKS : 03 8870 6864
 • ALAMAT EMEL : [email protected]

Leave a Comment