SEMAKAN STATUS VAKSINASI SEKOLAH(Cara Check Guna CovidNow)

SEMAKAN STATUS VAKSINASI SEKOLAH(Cara Check Guna CovidNow)

SEMAKAN STATUS VAKSINASI SEKOLAH

Ibu-bapa kini boleh membuat semakan mengenai kadar vaksinasi murid untuk sekolah anak-anak mereka menggunakan CovidNow. Para ibu-bapa tidak lagi perlu khuatir untuk menghantar anak mereka ke sekolah apabila sesi persekolahan dibuka.

KKM menyasarkan pemberian vaksin kepada kanak-kanak kumpulan remaja berusia 12 hingga 17 tahun sebagai persediaan menjelang pembukaan sekolah dengan selamat. Usaha ini bagi memastikan risiko jangkitan di sekolah dapat dikurangkan dan seterusnya mencegah kejadian kes dan kluster di kalangan warga sekolah.

Semakan Kadar Status Vaksinasi Di Sekolah KPM

Kementerian Kesihatan (KKM) hari ini melancarkan ciri baharu perincian vaksin bagi peringkat sekolah melalui laman sesawang COVIDNOW.

Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Dr Radzi Jidin, berkata melalui pangkalan maklumat ini, ibu bapa atau penjaga boleh membuat semakan mengenai kadar vaksinasi murid bagi sekolah anak-anak masing.

Kementerian Pendidikan (KPM) dan KKM telah mengadakan perbincangan bagi meneliti pendekatan terbaik untuk menyediakan maklumat berkaitan status pelaksanaan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) Remaja bagi murid sekolah KPM dan maklumat berkenaan boleh dikongsikan kepada umum sepertimana data vaksinasi yang lain.

Artikel Lain: Borang Persetujuan Vaksin Murid Sekolah

Cara Membuat Semakan Status Kadar Vaksinasi Di Sekolah

Berikut adalah cara membuat semkaan kadar status vaksinasi di sekolah yang perlu diikuti:

  1. Ibu bapa hanya perlu klik pada pautan ini : https://covidnow.moh.gov.my/school/
  2. Seterusnya, pilih negeri yang berkenaan, contohnya Kelantan
  3. Pada ruangan School Name, ibu bapa boleh menaip nama sekolah anak mereka. Contohnya SMK Ayer Lanas.
  4. Jangan lupa tekan butang “Search”.
  5. Kemudian anda boleh klik pada nama sekolah anak anda.
  6. Maklumat berkenaan kadar vaksinasi di sekolah tersebut akan tertera di skrin anda.

Contoh Semakan Kadar Status Vaksinasi Di Sekolah

 Sebagai contoh, tahap vaksinasi Sekolah Menengah Kebangsaan Ayer Lanas untuk pelajar yang lahir 2009 atau sebelumnya setakat ini bagi sekurang-kurangnya satu dos adalah 93.5 peratus. Manakala lengkap menerima pelalian pula 18.9 peratus.

Berdasarkan semakan PortalCikgu, status vaksinasi kakitangan sekolah juga turut dimaklumkan di mana sebagai contoh 98.3 peratus staf SMK Ayer Lanas telah menerima sekurang-kurangnya satu dos dan 97.5  peratus telah lengkap vaksinasi.

Data setakat semalam itu juga turut menyenaraikan pecahan mengikut kumpulan di mana 96.8 peratus pelajar yang lahir pada 2003 atau sebelumnya di sekolah itu telah menerima dos pertama manakala sebanyak 81.9 peratus yang telah lengkap keda-dua dos.

Semoga perkongsian cara semakan kadar status vaksin di sekolah ini memberikan manfaat kepada anda semua.

 

Leave a Comment