SEMAKAN KEPUTUSAN STAM 2023(Cara Check Online SMS Muat Turun Slip )

SEMAKAN KEPUTUSAN STAM 2023 (Cara Check Online SMS Muat Turun Slip )

slip keputusan STAM

Kementerian Pendidikan dalam kenyataan, hari ini memaklumkan calon sekolah boleh mendapatkan keputusan peperiksaan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) Tahun 2021 dari sekolah masing-masing mulai jam 10 pagi manakala bagi calon persendirian, slip keputusan peperiksaan akan dihantar melalui pos pada tarikh yang sama.

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan mengemaskini tarikh keputusan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) bagi tahun 2021 akan diumumkan pada tarikh berikut.

  • Tarikh : 30 Jun 2021
  • Masa: 10 pagi

Berikut dilampirkan infografik dan garis panduan semakan keputusan STAM, cara muat turun sl1p keputusan penuh serta cara membuat semakan semula keputusan STAM sekiranya dirasakan terdapat kesilapan.

Cara Membuat Semakan Slip Keputusan STAM 2022

I) SEMAKAN DI SEKOLAH

Calon sekolah boleh mendapatkan keputusan peperiksaan dari sekolah masing-masing mulai jam 10 pagi.

Manakala bagi calon persendirian, slip keputusan peperiksaan akan dihantar melalui pos pada tarikh yang sama.

II) SEMAKAN ONLINE

Calon sekolah dan persendirian boleh membuat semakan keputusan melalui kaedah secara dalam talian di pautan https://myresultstam.moe.gov.my untuk mendapatkan slip keputusan peperiksaan STAM 2021 mulai pukul 10 pagi pada 30 Jun hingga 6 petang pada 6 Julai.

III) SEMAKAN SMS

Selain itu, kaedah secara sistem pesanan ringkas (SMS) untuk mendapatkan rumusan keputusan peperiksaan STAM 2021 dengan menaip STAMNoKPAngkaGiliran dan hantar ke 15888 akan diaktifkan mulai pukul 10 pagi pada 30 Jun hingga 6 petang pada 6 Julai.

 

Cara Muat Turun Slip Keputusan STAM Penuh

Berikut dikongsikan cara muat turun sl1p keputusan STAM untuk rujukan ibu bapa dan calon.

Slip keputusan STAM awal boleh dimuat turun pada 10 Jun 2021 melalui pautan myresult1.moe.gov.my atau myresult2.moe.gov.my.

Manakala Slip Keputusan Penuh STAM hanya boleh dimuat turun di laman web myresult3.moe.gov.my

Bagi calon STAM, sijil / pernyataan / keratan keputusan akan dicetak oleh BPM dan pihak JPN / PPD / sekolah akan menguruskan penghantaran secara pos ke rumah kepada calon.

*Sumber: Kementerian Pendidikan Malaysia, Dr Radzi Jidin

 

Cara Buat Permohonan Semak Semula Keputusan STAM

Permohonan semakan semula untuk calon STAM adalah secara manual dan akan dimaklumkan dalam masa terdekat.

Bayaran yang dikenakan RM100.00 setiap matapelajaran bagi SPM untuk STAM biasanya sama sahaja.

Keputusan permintaan/permohonan akan ditandatangani dengan surat rasmi dalam waktu dua (2) bulan dari tanggal tutup permohonan. Hasil semakan adalah muktamad dan rayuan yang berbeza tidak akan diterima.

Untuk membuat permohonan semakan secara manual, sila rujuk panduan berikut: Panduan Penyemakan Semula Keputusan Peperiksaan SPM

 

Maklumat Lanjut & Pertanyaan

Untuk maklumat lanjut dan pertanyaan tentang sl1p keputusan STAM atau perkara lain berkaitan anda boleh layari laman web Kementerian Pendidikan Malaysia di:

https://www.moe.gov.my/ 

Baca Juga: PERMOHONAN PROGRAM GENIUS NEGARA:SEMAKAN KEPUTUSAN PERMOHONAN

Leave a Comment