Liga Juara-Juara Eropah 2022 (Jadual & Keputusan Perlawanan Terkini)

Liga Juara-Juara Eropah 2022 (Jadual & Keputusan Perlawanan Terkini)

Liga Juara-Juara Eropah

Peminat bola sepak pastinya tidak akan terlepas menonton Liga Juara-juara UEFA (UCL). Banyak kelab-kelab besar yang tampil merebut kejuaran pada edisi kali ini.

Kami akan menyediakan jadual perlawanan tersebut untuk anda nikmati kemeriahan kejohanan kali ini.

Apa Itu Liga Juara-Juara Eropah

UCL adalah pertandingan bola sepak kelab tahunan yang dianjurkan oleh Persatuan Persatuan Bola Sepak Eropah (UEFA). Ia adalah salah satu kejohanan yang berprestij di dunia dan disertai oleh kelab-kelab terbaik dari negara anggota UEFA untuk menentukan pasukan terbaik di Eropah.

Format Pertandingan Liga Juara-Juara Eropah

 32 pasukan sahaja yang layak setiap musim dan setiap kumpulan dibahagikan kepada 4 pasukan, maka wujudlah 8 kumpulan iaitu kumpulan A,B,C,D,E,F,G,H.

Sebanyak 26 pasukan telah mendapat kelayakan secara automatik untuk terus ke peringkat kumpulan dan akan disertai oleh 6 pasukan pemenang dari pusingan kelayakan.

Sebelum undian setiap pasukan yang layak diletakkan dalam 4 pot yang berbeza mengikut keupayaan pasukan masing-masing supaya saingan diperingkat kumpulan menjadi seimbang dan berdaya saing.

Pembahagian dan undian pasukan dalam setiap Pot berdasarkan kriteria berikut :

1. Pasukan daripada negara yang sama tidak akan diundi berada dalam kumpulan yang sama.

2. Pasukan dibahagikan kepada 4 pot berbeza di mana Pot 1 terdiri daripada juara Chamoions League, juara Europa dan juara liga daripada 6 negara teratas.

3. Pot 2,3 dan 4 pula ditentukan oleh kedudukan kelab dalam Uefa coefficient. Kiranya pasukan dalam pot 4 adalah pasukan-pasukan yang lemah.

Pusingan 16 Liga Juara-Juara Eropah

Selepas tamat pusingan peringkat kumpulan, UEFA Champions League 2022-2023 kini akan memasuki fasa peringkat kalah mata bermula dengan pusingan 16 dan undian telah pun dibuat.

Untuk peringkat ini sebanyak 16 pasukan terbaik yang layak ke pusingan seterusnya iaitu bagi juara dan naib juara bagi setiap kumpulan A-H yang telah berlangsung sebelum ini.

Undian telah dibuat di House of European Football di Nyon, Switzerland pada Isnin, 7 November 2022 pada pukul 7.00 malam waktu Malaysia.

Keputusan Undian Liga Juara-Juara Eropah Pusingan 16 

Liga Juara-Juara Eropah

Untuk info, pusingan 16 akan berlangsung dalam dua pusingan. Pusingan pertama (first legs) dijadualkan akan berlangsung pada 14, 15, 21, 22 Februari 2023 dan pusingan kedua (second legs) akan berlangsung pada 7, 8, 14, 15 Mac 2023.

Juara bertahan, Real Madrid akan menentang Liverpool dalam pusingan 16 Liga Juara-Juara, ulangan perlawanan akhir musim lalu, manakala Paris Saint-Germain akan menentang Bayern Munich.

Madrid sedang berusaha untuk memenangi kejuaraan Eropah ke-15 pada perlawanan akhir Jun di Istanbul, setelah meraih kemenangan 1-0 ke atas Liverpool pada perlawanan akhir tahun lalu di Paris. Madrid juga menewaskan pasukan Jurgen Klopp pada perlawanan akhir 2018 di Kyiv.

Madrid menewaskan Liverpool pada pusingan akhir 2018 dan 2022, untuk melanjutkan rekod Liga Juara-Juara mereka kepada 14 kejuaraan.

Sementara itu, PSG, yang menduduki tempat kedua dalam Kumpulan H, kekal memburu kejuaraan Liga Juara-Juara pertama mereka dan perlu melalui musuh biasa untuk melakukannya, setelah kali terakhir bertemu Bayern pada final 2020, di mana mereka mengalami kekalahan 1-0.

Di tempat lain, Chelsea akan melawan Borussia Dortmund, bermakna penyerang Christian Pulisic akan kembali menentang bekas kelabnya buat kali pertama sejak berlepas ke Stamford Bridge pada 2019.

Manchester City melonjakkan kedudukan mereka ke puncak Kumpulan G dan dihadiahkan dengan perlawanan menentang RB Leipzig, manakala Tottenham Hotspur berdepan AC Milan.

Pusingan 16 pusingan pertama akan berlangsung pada 14-15 Februari dan 21-22 Februari, dengan perlawanan kedua akan diadakan pada 7-8 Mac dan 14-15 Mac.

Perlawanan akhir dijadualkan pada 10 Jun di Stadium Olimpik Ataturk di Istanbul.

Jadual Perlawanan Liga Juara-Juara Eropah

Anda boleh dapatkan jadual lengkap disini : https://www.uefa.com/uefachampionsleague/fixtures-results/#/md/35208

Undian perlawanan kalah-mati

  • RB Leipzig vs. Manchester City
  • Club Brugge vs. Benfica
  • Liverpool vs. Real Madrid
  • AC Milan vs. Tottenham Hotspur
  • Eintracht Frankfurt vs. Napoli
  • Borussia Dortmund vs. Chelsea
  • Inter Milan vs. Porto
  • Paris Saint-Germain vs. Bayern Munich

Artikel Lain : Piala AFF Mitsubishi 2022

Leave a Comment