LIGA JUARA-JUARA EROPAH 2024(Jadual & Keputusan Perlawanan Terkini)

LIGA JUARA-JUARA EROPAH(Jadual & Keputusan Perlawanan Terkini)

Liga Juara-Juara Eropah

Peminat bola sepak pastinya tidak akan terlepas menonton Liga Juara-juara Eropah (UCL). Banyak kelab-kelab besar yang tampil merebut kejuaran pada edisi kali ini. Kami akan menyediakan jadual perlawanan tersebut untuk anda nikmati kemeriahan kejohanan kali ini.

 

Apa Itu Liga Juara-Juara Eropah

UCL adalah pertandingan bola sepak kelab tahunan yang dianjurkan oleh Persatuan Persatuan Bola Sepak Eropah (UEFA). Ia adalah salah satu kejohanan yang berprestij di dunia dan disertai oleh kelab-kelab terbaik dari negara anggota UEFA untuk menentukan pasukan terbaik di Eropah.

 

Format Pertandingan Liga Juara-Juara Eropah

Liga Juara-Juara Eropah ialah kejohanan bola sepak yang terdiri daripada 32 pasukan yang bersaing dalam lima pusingan untuk hak untuk dinobatkan sebagai kelab terbaik dalam bola sepak Eropah.

Kejohanan ini disertai oleh kelab divisyen teratas Eropah di mana pada peringkat awal, setiap pasukan akan melalui peringkat kumpulan round robin untuk melayakkan diri ke format kalah mati.

Setiap peringkat kalah mati akan dilakukan sebanyak 2 perlawanan timbal balik sementara hanya satu perlawanan untuk final.

 

Pusingan 16 Liga JuaraJuara Eropah

Selepas tamat pusingan peringkat kumpulan, UEFA Champions League 2022-2023 kini akan memasuki fasa peringkat kalah mata bermula dengan pusingan 16 dan undian telah pun dibuat.

Untuk peringkat ini sebanyak 16 pasukan terbaik yang layak ke pusingan seterusnya iaitu bagi juara dan naib juara bagi setiap kumpulan A-H yang telah berlangsung sebelum ini.

Undian telah dibuat di House of European Football di Nyon, Switzerland pada Isnin, 7 November 2022 pada pukul 7.00 malam waktu Malaysia.

 

Keputusan Undian Liga Juara-Juara Eropah Pusingan 16 

Liga Juara-Juara Eropah

Untuk info, pusingan 16 akan berlangsung dalam dua pusingan. Pusingan pertama (first legs) dijadualkan akan berlangsung pada 14, 15, 21, 22 Februari 2023 dan pusingan kedua (second legs) akan berlangsung pada 7, 8, 14, 15 Mac 2023.

Juara bertahan, Real Madrid akan menentang Liverpool dalam pusingan 16 Liga Juara-Juara, ulangan perlawanan akhir musim lalu, manakala Paris Saint-Germain akan menentang Bayern Munich.

Madrid sedang berusaha untuk memenangi kejuaraan Eropah ke-15 pada perlawanan akhir Jun di Istanbul, setelah meraih kemenangan 1-0 ke atas Liverpool pada perlawanan akhir tahun lalu di Paris. Madrid juga menewaskan pasukan Jurgen Klopp pada perlawanan akhir 2018 di Kyiv.

Madrid menewaskan Liverpool pada pusingan akhir 2018 dan 2022, untuk melanjutkan rekod Liga Juara-Juara mereka kepada 14 kejuaraan.

Sementara itu, PSG, yang menduduki tempat kedua dalam Kumpulan H, kekal memburu kejuaraan Liga Juara-Juara pertama mereka dan perlu melalui musuh biasa untuk melakukannya, setelah kali terakhir bertemu Bayern pada final 2020, di mana mereka mengalami kekalahan 1-0.

Di tempat lain, Chelsea akan melawan Borussia Dortmund, bermakna penyerang Christian Pulisic akan kembali menentang bekas kelabnya buat kali pertama sejak berlepas ke Stamford Bridge pada 2019.

Manchester City melonjakkan kedudukan mereka ke puncak Kumpulan G dan dihadiahkan dengan perlawanan menentang RB Leipzig, manakala Tottenham Hotspur berdepan AC Milan.

Pusingan 16 pusingan pertama akan berlangsung pada 14-15 Februari dan 21-22 Februari, dengan perlawanan kedua akan diadakan pada 7-8 Mac dan 14-15 Mac.

Perlawanan akhir dijadualkan pada 10 Jun di Stadium Olimpik Ataturk di Istanbul.

 

Jadual Perlawanan Liga Juara-Juara Eropah

Anda boleh dapatkan jadual lengkap disini : https://www.uefa.com/uefachampionsleague/fixtures-results/#/md/35208

 

Undian perlawanan kalah-mati

  • RB Leipzig vs. Manchester City
  • Club Brugge vs. Benfica
  • Liverpool vs. Real Madrid
  • AC Milan vs. Tottenham Hotspur
  • Eintracht Frankfurt vs. Napoli
  • Borussia Dortmund vs. Chelsea
  • Inter Milan vs. Porto
  • Paris Saint-Germain vs. Bayern Munich

 

Tarikh Akhir Perlawanan LigaJuara-Juara Eropah 2023

Perlawanan akhir UCL adalah seperti berikut:

  • 11 Jun 2023 – Manchester City VS Inter

 

Keputusan Perlawanan Liga Juara-Juara Eropah 2023

Berikut adalah merupakan keputusan perlawanan terkini iaitu:

PERLAWANANKEPUTUSAN

AKHIR

Manchester City VS Inter

SEPARUH AKHIR

Manchester City VS Real Madrid4 – 0
Real Madrid VS Manchester City1 – 1
Inter VS AC Milan1 – 0
AC Milan VS Inter0 – 2

SUKU AKHIR

Bayern Munich VS Manchester City1 – 1
Manchester City VS Bayern Munich3 – 0
Inter VS Benfica3 – 3
Benfica VS Inter0 – 2
Chelsea VS Real Madrid0 – 2
Real Madrid VS Chelsea2 – 0
Napoli VS AC Milan1 – 1
AC Milan VS Napoli1 – 0

Artikel Lain : Piala AFF Mitsubishi

Leave a Comment