Baucar Buku RM500 Mahasiswa Sarawak(Tarikh Permohonan Cara Tebus)

Baucar Buku RM500 Mahasiswa Sarawak(Tarikh Permohonan Cara Tebus)

Baucar Buku RM500 Sarawak

Pada penyampaian Bajet 2024, Sarawak telah mengumumkan langkah-langkah untuk meningkatkan akses pendidikan bagi pelajar Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dan Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS). Premier Sarawak, Tan Sri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg, mengumumkan bahawa pelajar-pelajar ini akan menerima bantuan berupa komputer riba percuma bersama baucar buku bernilai RM500.

Menurut keterangan yang diberikan oleh Tan Sri Abang Johari di Dewan Undangan Negeri (DUN), bantuan ini akan diberikan kepada kumpulan pelajar dari keluarga dengan pendapatan RM1,500 ke bawah.

Inisiatif ini dijangka dapat memberi manfaat kepada kira-kira 35,000 pelajar universiti dan kolej. Sementara itu, sekitar 5,000 pelajar Sarawak yang telah mendaftar ke IPTA dan IPTS juga berpotensi mendapatkan manfaat melalui perolehan komputer riba.

Langkah ini diambil untuk mengatasi ketidaksetaraan akses terhadap teknologi digital yang biasanya dihadapi oleh pelajar dari keluarga berpendapatan rendah.

Bantuan ini diharapkan dapat meratakan jurang digital dan memberikan peluang yang sama kepada mahasiswa Sarawak untuk mengakses teknologi seperti pelajar-pelajar lain.

Untuk pengetahuan umum, Sarawak telah mengalokasikan dana sejumlah RM32 juta untuk bantuan sektor pendidikan ini. Tambahan pula, terdapat geran sebanyak RM5 juta yang disediakan untuk inisiatif Program Tuisyen Percuma kepada pelajar Sarawak dari Tingkatan 3 hingga Tingkatan 5.

Langkah-langkah ini menunjukkan komitmen pemerintah Sarawak dalam meningkatkan akses pendidikan dan merangsang perkembangan pendidikan di kalangan generasi muda.

Artikel Lain

PERMOHONAN BIASISWA BYSTT & YBSTAR SARAWAK 2023/2024

1 thought on “Baucar Buku RM500 Mahasiswa Sarawak(Tarikh Permohonan Cara Tebus)”

Leave a Comment