CHECK KELAJUAN INTERNET RUMAH/SEKOLAH/PEJABAT(Cara Buat Speedtest Melalui Web & Aplikasi)

CHECK KELAJUAN INTERNET RUMAH/SEKOLAH/PEJABAT(Cara Buat Speedtest Melalui Web & Aplikasi)

Check kelajuan internet

Check kelajuan internet bertujuan untuk menyemak kekuatan akses internet syarikat telekomunikasi yang ingin kita langgan. Check kelajuan internet penting sebelum kita melanggan mana-mana servis internet yang ditawarkan.

Terdapat pelbagai pakej internet yang ditawarkan oleh syarikat telekomunikasi pada masa kini bersesuai dengan keperluan yang tinggi bagi pengaksesan internet, terutamanya di era pandemik COVID-19 ini.

Cara check kelajuan internet juga boleh didapati di pelbagai laman web yang berbeza. Persaingan di antara semua syarikat telekomunikasi telah menjadi faktor penyumbang kepada harga pelan internet yang jauh lebih mampu milik berbanding harga yang diiklankan  pada 10 tahun yang lalu. Malahan, kerajaan juga telah menyediakan inisiatif bantuan internet 1GB percuma bagi memastikan hampir keseluruhan rakyat mendapat akses untuk menggunakan internet pada waktu yang kritikal ini.

Oleh kerana terlampau banyak pelan yang ditawarkan oleh syarikat-syarikat ini, menjadi punca kelajuan internet itu terhad agar harga rendah yang ditawarkan itu kekal relevan. Ada juga syarikat yang menawarkan kelajuan internet tanpa had. Namun, harganya pula agak tinggi berbanding pelan internet yang telah dihadkad kelajuannya. Di sini kami ingin berkongsi beberapa cara check kelajuan internet dengan mudah.

Cara Check Kelajuan Internet Guna Laman Web Syarikat Telekomunikasi

Sesetengah syarikat telekomunikasi menyediakan laman web untuk para pengguna servis mereka dapat menyemak kelajuan internet yang digunakan. Berikut adalah senarai laman web yang anda boleh gunakan untuk check kelajuan internet anda, klik pada servis telekomunikasi yang anda gunakan.

Anda hanya perlu klik  Start Test atau Go untuk memulakan semakan. Bagi servis telekomunikasi yang tiada di dalam senarai di atas pula, jangan risau. Kami ada beberapa cara lagi untuk check kelajuan internet dengan mudah.

Cara Check Kelajuan Internet Guna Laman Web Ookla

Ookla merupakan penguji kelajuan yang umum, digunakan di serata dunia. Malahan, sistem yang diguna pakai oleh pautan di atas juga bersumberkan Ookla. Untuk check kelajuan internet anda, hanya perlu klik di sini.Check kelajuan internet

 

Cara Check Kelajuan Internet Guna Aplikasi Ookla

Masih menggunakan servis Ookla, perbezaan bagi semakan terus di laman web dan di aplikasi adalah, pengguna boleh memuat turun aplikasi Ookla di telefon pintar. Klik pada pautan  iOS atau Android untuk memuat naik aplikasi Ookla secara percuma.

 

Cara Semak Kelajuan Internet Guna Windows Speed Test

Bagi pengguna PC atau Windows, anda boleh memuat turun aplikasi Windows Speed Test untuk semak kelajuan internet anda. Aplikasi ini boleh didapati pada pautan ini secara percuma.Check kelajuan internet

 

Test Kelajuan Internet Laman Web Fast

Kalau wifi masih slow, boleh cuba satu alternatif yang lain.

Selain daripada Ookla, salah satu cara untuk semak kelajuan internet juga boleh dibuat menerusi laman web Fast. Laman ini dikuasakan oleh Netflix, hasil pembacaannya juga boleh dipercayai.  Anda boleh klik pada pautan ini untuk terus ke laman web Fast.

Bagi bacaan kelajuan internet, lebih tinggi bacaannya, lebih baik kelajuan internet tersebut. Berbeza dengan ping, lebih tinggi bacaan ping, lebih tinggi kadar gangguan yang ada di sekitar anda. Ini boleh menyebabkan kelajuan internet ada berkurangan,

 

Cara Troubleshoot Internet Di Telefon Bimbit

Sekiranya anda telah mengikuti cara semak kelajuan internet di atas dan hasilnya tidak memuaskan. Anda boleh ikuti langkah-langkah untuk troubleshoot internet anda bagi mendapatkan hasil yang lebih baik.

Ikuti langkah berikut ia terpakai untuk semua telefon termasuk iPhone dan Android.

  1. Tukar mod telefon anda kepada Airplane dan Restart telefon bimbit anda.
  2. Sekiranya cara di atas tidak berjaya, anda perlu cross check telefon bimbit yang digunakan juga.
  3. Check dengan org di sekeliling anda sama ada mereka menghadapi isu yang sama atau tidak.
  4. Jika hanya anda seorang yang menggunakan servis telekomunikasi terbabit, anda boleh ikuti cara seterusnya.
  5. Off telefon bimbit anda dan keluarkan sim card dari telefon.
  6. Masukkan sin card ke dalam telefon bimbit yang lain.
  7. On telefon bimbit tersebut dan semak kelajuan internet sekali lagi.

Maklumat Lanjut & Pertanyaan

Andai kelajuan internet anda bertambah baik, itu bermakna telefon anda perlukan system update. Manakala sekiranya tiada perubahan dan kelajuan internet masih di tahap yang perlahan, anda boleh hubungi khidmat pelanggan bagi servis telekomunikasi anda untuk semakan yang lebih lanjut.

Semoga perkongsian cara check kelajuan internet ini dapat memudahkan lagi urusan anda untuk melayari internet dengan lebih baik.

Semoga bermanfaat

Baca Juga: CHECK BAKI COURTS MAMMOTH:SEMAKAN BALANCE (courts.com.my)

Leave a Comment