Tarikh Tahun Baru Cina 2024 (CNY) & Cuti Penggal Sekolah KPM

Tarikh Tahun Baru Cina 2024 (CNY) & Cuti Penggal Sekolah KPM

TARIKH TAHUN BARU CINA

Ketahui Tarikh Cuti Tahun Baru Cina yang akan datang. Setiap warga Malaysia pasti ternanti-nanti cuti umum pada tahun hadapan. Tarikh cuti umum dan negeri serta perkara-perkara cuti masih tertakluk kepada pindaan rasmi oleh Bahagian Kabinet, Perlembagaan Dan Perhubungan Antara Kerajaan, Jabatan Perdana Menteri.

Rancanglah dengan teliti dan manfaatkan cuti umum dengan melakukan perkara positif bersama keluarga, nikmatilah saat-saat Bahagia Bersama yang tersayang sepanjang cuti. Antara kandungan senarai cuti umum adalah berkenaan cuti hari kelepasan am persekutuan dan juga hari kelepasan am negeri. Pastikan anda cakna dan ambil berat berkenaan cuti. Risau nanti anda tersalah tengok tarikh.

 

Apa Itu Tahun Baru Cina?

Tahn Baru C1na disambut secara besar-besaran oleh masyarakat C1na di seluruh dunia kerana ia menandakan kelahiran tahun baru mengikut kalendar lunar. Tahun Baru C1na terbahagi kepada kitaran 12 tahun dan dinamakan sempena nama zodiak Cina (nama haiwan). 12 haiwan yang menaungi kalendar lunar ialah tikus, lembu, harimau, arnab, naga, ular, kuda, kambing, monyet, ayam jantan, anjing dan babi. Setiap haiwan membawa signifikasi yang tersendiri.

Pada malam Tahun Baru, semua ahli keluarga akan berkumpul beramai-ramai untuk jamuan makan besar bagi mengeratkan jalinan hubungan sesama keluarga. Ahli-ahli keluarga yang telah berumahtangga akan memberi ‘angpau’ kepada saudara mara dan sahabat masih muda. Tradisi ini bermaksud kebahagian yang berpanjangan. Sepanjang perayaan ini, tarian singa akan dimainkan dari rumah ke rumah untuk memberi berkat serta kesejahteraan kepada keluarga penganut.

 

Tarikh Cuti Tahun Baru Cina 2024

Tahun Bru Cina atau Chinese New Year bagi tahun 2024 dijangka akan disambut pada 10 Februari 2024 (Sabtu) dan 11 Februari 2024 (Ahad). Kedua-dua hari ini merupakan cuti umum bagi semua negeri di Malaysia.

 

Tarikh Tahun Baru Cina 2024 & Senarai Cuti Bulan Februari 2024

Tarikh Thun Baru CIna:

  • 10 Februari 2024 (Sabtu): Tahun BaruCina
  • 11 Februari 2024 (Ahad): Tahun BaruCina (Hari Kedua)

*Semua Negeri

Senarai Cuti Bulan Februari:

  • 1 Februari 2024: Merupakan Hari Wilayah dan merupakan cuti umum di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan & Putrajaya.
  • 8 Februari 2024: Isra dan miraj

 

Cuti Penggal Sekolah KPM 2024

Anda boleh rujuk Senarai Cuti Umum 2024 Malaysia & Cuti Sekolah

Maklumat lanjut takwim persekolahan terkini Kementerian Pendidikan Malaysia

1 thought on “Tarikh Tahun Baru Cina 2024 (CNY) & Cuti Penggal Sekolah KPM”

Leave a Comment