Tarikh Tahun Baru Cina 2022 (CNY) & Cuti Penggal Sekolah KPM

Tarikh Tahun Baru Cina 2022 (CNY) & Cuti Penggal Sekolah KPM

Tarikh Tahun Baru Cina 2022 (CNY)

Ketahui Tarikh Cuti Tahun Baru Cina yang akan datang. Setiap warga Malaysia pasti ternanti-nanti cuti umum pada tahun hadapan.

Tarikh cuti umum dan negeri serta perkara-perkara cuti masih tertakluk kepada pindaan rasmi oleh Bahagian Kabinet, Perlembagaan Dan Perhubungan Antara Kerajaan, Jabatan Perdana Menteri.

Rancanglah dengan teliti dan manfaatkan cuti umum dengan melakukan perkara positif bersama keluarga, nikmatilah saat-saat Bahagia Bersama yang tersayang sepajang cuti.

Antara kandungan senarai cuti umum adalah berkenaan cuti hari kelepasan am persekutuan dan juga hari kelepasan am negeri. Pastikan anda cakna dan ambil berat berkenaan cuti. Risau nanti anda tersalah tengok tarikh.

 

Tarikh Cuti Tahun Baru Cina 2022

Tahun Baru Cina atau Chinese New Year bagi tahun 2022 dijangka akan disambut pada 1 Februari 2022 (Selasa) dan 2 Februari (Rabu).

Kedua-dua hari ini merupakan cuti umum bagi semua negeri di Malaysia.

Tarikh 1 Februari ini juga merupakan Hari Wilayah dan merupakan cuti umum di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan & Putrajaya.

 

Tarikh Tahun Baru Cina 2022 & Senarai Cuti Bulan Februari 2022

1 Februari 2022 (Selasa) : Hari Wilayah Persekutuan Putrajaya, Kuala Lumpur dan Labuan
1 Februari 2022 (Selasa) : Tahun Baru_Cina -Semua Negeri

2 Februari 2022 (Rabu) : Tahun Baru_Cina (Hari Kedua) – Semua Negeri

 

Apa Itu Tahun Baru Cina?

Tahun Baru C1na disambut secara besar-besaran oleh masyarakat C1na di seluruh dunia kerana ia menandakan kelahiran tahun baru mengikut kalendar lunar.

Tahun Baru C1na terbahagi kepada kitaran 12 tahun dan dinamakan sempena nama zodiak Cina (nama haiwan).

12 haiwan yang menaungi kalendar lunar ialah tikus, lembu, harimau, arnab, naga, ular, kuda, kambing, monyet, ayam jantan, anjing dan babi. Setiap haiwan membawa signifikasi yang tersendiri.

Pada malam Tahun Baru, semua ahli keluarga akan berkumpul beramai-ramai untuk jamuan makan besar bagi mengeratkan jalinan hubungan sesama keluarga.

Ahli-ahli keluarga yang telah berumahtangga akan memberi ‘angpau’ kepada saudara mara dan sahabat masih muda.

Tradisi ini bermaksud kebahagian yang berpanjangan. Sepanjang perayaan ini, tarian singa akan dimainkan dari rumah ke rumah untuk memberi berkat serta kesejahteraan kepada keluarga penganut.

 

Cuti Penggal Sekolah KPM 2022

Buat masa ini, belum ada lagi Takwim Persekolahan 2022 yang dikeluarkan oleh KPM. Kami akan kemaskini mengikut keperluan semasa.

Anda boleh rujuk Senarai Cuti Umum 2022 Malaysia & Cuti Sekolah

Maklumat lanjut takwim persekolahan terkini KPM : https://www.moe.gov.my/en/calendar

Maklumat dalam artikel ini akan disemak secara berkala dan sekiranya terdapat perubahan, maklumat akan dikemaskini dengan kadar segera memandangkan Takwim 2022 KPM masih belum diedarkan secara rasmi.

 

 

 

Leave a Comment