Tarikh Tahun Baru Cina 2023 (CNY) & Cuti Penggal Sekolah KPM

Tarikh Tahun Baru Cina 2023 (CNY) & Cuti Penggal Sekolah KPM

TARIKH TAHUN BARU CINA

Ketahui Tarikh Cuti Tahun Baru Cina yang akan datang. Setiap warga Malaysia pasti ternanti-nanti cuti umum pada tahun hadapan. Tarikh cuti umum dan negeri serta perkara-perkara cuti masih tertakluk kepada pindaan rasmi oleh Bahagian Kabinet, Perlembagaan Dan Perhubungan Antara Kerajaan, Jabatan Perdana Menteri.

Rancanglah dengan teliti dan manfaatkan cuti umum dengan melakukan perkara positif bersama keluarga, nikmatilah saat-saat Bahagia Bersama yang tersayang sepanjang cuti. Antara kandungan senarai cuti umum adalah berkenaan cuti hari kelepasan am persekutuan dan juga hari kelepasan am negeri. Pastikan anda cakna dan ambil berat berkenaan cuti. Risau nanti anda tersalah tengok tarikh.

 

Apa Itu Tahun Baru Cina?

Tahn Baru C1na disambut secara besar-besaran oleh masyarakat C1na di seluruh dunia kerana ia menandakan kelahiran tahun baru mengikut kalendar lunar. Tahun Baru C1na terbahagi kepada kitaran 12 tahun dan dinamakan sempena nama zodiak Cina (nama haiwan). 12 haiwan yang menaungi kalendar lunar ialah tikus, lembu, harimau, arnab, naga, ular, kuda, kambing, monyet, ayam jantan, anjing dan babi. Setiap haiwan membawa signifikasi yang tersendiri.

Pada malam Tahun Baru, semua ahli keluarga akan berkumpul beramai-ramai untuk jamuan makan besar bagi mengeratkan jalinan hubungan sesama keluarga. Ahli-ahli keluarga yang telah berumahtangga akan memberi ‘angpau’ kepada saudara mara dan sahabat masih muda. Tradisi ini bermaksud kebahagian yang berpanjangan. Sepanjang perayaan ini, tarian singa akan dimainkan dari rumah ke rumah untuk memberi berkat serta kesejahteraan kepada keluarga penganut.

 

Tarikh Cuti Tahun BaruCina 2023

Tahun Bru Cina atau Chinese New Year bagi tahun 2023 dijangka akan disambut pada 22 Januari 2023 (Ahad) dan 23 Januari 2023 (Isnin). Kedua-dua hari ini merupakan cuti umum bagi semua negeri di Malaysia.

Tarikh 1 Februari ini juga merupakan Hari Wilayah dan merupakan cuti umum di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan & Putrajaya.

 

Tarikh Tahun Baru Cina 2023 & Senarai Cuti Bulan Februari 2023

Tarikh Thun Baru CIna:

  • 22 Januari 2023 (Ahad): Tahun BaruCina
  • 23 Januari 2023 (Isnin): Tahun BaruCina (Hari Kedua)

*Semua Negeri

Senarai Cuti Bulan Februari:

  • 1 Februari 2023: Merupakan Hari Wilayah dan merupakan cuti umum di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan & Putrajaya.
  • 5 Februari 2023: Hari Thaipusam
  • 18 Februari 2023: Isra dan miraj

 

Cuti Penggal Sekolah KPM 2022

Anda boleh rujuk Senarai Cuti Umum 2023 Malaysia & Cuti Sekolah

Maklumat lanjut takwim persekolahan terkini KPM : https://www.moe.gov.my/en/calendar

Leave a Comment