Taman Dinosaur Di Malaysia (Harga Tiket & Waktu Operasi)

Taman Dinosaur Di Malaysia (Harga Tiket & Waktu Operasi)

Taman Dinosaur Di Malaysia

Walaupun sudah  lama pupus, dinosaur masih lagi diminati ramai khususnya golongan kanak-kanak yang sering menyaksikan paparan mengenai makhluk itu dalam siri rancangan televisyen kegemaran mereka.

Bukan sahaja si cilik, malah ada juga golongan dewasa yang turut meminati dinosaur dan gemar untuk meneroka sejarah mengenainya. Jika anda meminati haiwan itu, besar kemungkinan pastinya anda juga pernah menyaksikan filem Jurassic Park.

Untuk mengimbau kembali kenangan dan mencipta pengalaman menarik, kami akan kongsikan taman dinosaur yang terletak di Malaysia.

Apa Itu Taman Dinosour

Taman Dinosaur yang ada di Malaysia adalah insentif semua pihak untuk menciptakan satu suasana yang unik kepada pengunjung. Banyak input dan pengetahuan baru yang akan diperolehi oleh setiap pengnjung.

Dinosaur Encounter PUSAT SAINS NEGARA

Mulakan pengembaraan anda dengan merasai pengalaman berinteraksi secara langsung bersama 18 ekor dinosaur animatronic bersaiz sebenar dengan persekitaran habitat zaman dinosaur yang mengujakan. Taman Dinosour ini terletak di Pusat Sains Negara Malaysia.

Anda juga berpeluang berinteraksi secara maya seolah-olah berada di dalam dunia realiti dinosaur melalui teknologi Realiti Terimbuh (RT) yang lebih dramatik dengan kaedah pembelajaran dan penyampaian yang sangat menyeronokkan dan mengujakan.

Pameran Dinosaur Encounter ini akan membawa anda kembali menemui dunia fakta prasejarah dinosaur seperti spesies dan era dinosaur serta punca kepupusan melalui kajian paleontologi dan penemuan fosil dinosaur. Jelajahi dunia dinosaur yang mengagumkan dan mengetahui apa yang membuatkannya begitu diminati

Kenali sembilan (9) spesis dinosaur bersaiz sebenar yang menakluki dan menggegarkan pameran ini seperti Tyrannosaurus, Spinosaurus, Stegosaurus, Triceratops, Brachiosaurus, Ankylosaurus, Pachycephalosaurus, Velociraptor dan Pterosaur.

Tahukah anda Malaysia pernah ditakluki oleh dinosaur?

Adakah anda tahu letusan gunung berapi antara salah satu punca  kepupusan dinosaur?

Semua persoalan ini akan terjawab, hanya di Dinosaur Encounter .

Harga Tiket Dan Waktu Operasi Dinosaur Encounter PUSAT SAINS NEGARA

Kategori

Harga (RM)

Dewasa (13 tahun dan keatas)

15

Kanak – kanak (12 – 4 tahun)

12

Rombongan Sekolah Menengah (termasuk guru)

8

Rombongan Sekolah Rendah/ Prasekolah (termasuk guru)

6

Warga Emas (55 tahun keatas)

5

Kanak-kanak (3 tahun ke bawah) & OKU

PERCUMA

https://www.psn.gov.my/dinosaur-encounter-di-pusat-sains-negara/

Dinosaur Encounter PUSAT SAINS NEGARA ini dibuka setiap hari kecuali hari jumaat bermula pukul 9.00 pagi sehingga 5 petang.

Dinosaur Encounter Zoo Melaka

Dinosaur Encounter Zoo Melaka terletak di taman hutan seluas 5 ekar di Zoo Melaka, jadi melangkah ke tarikan ini terasa seperti anda kembali ke zaman prasejarah. Dinosaur bersaiz hidup ini agak realistik dan jangan terkejut melihat pelawat-pelawat yang begitu gigih merakam gambar Velociraptor, Triceratops dan T-Rex besar-besaran dari telefon mereka.

Apa yang menarik tentang menerokai Dinosaur Encounter di sini ialah laluan pejalan kaki yang luas yang sesuai untuk keluarga yang mempunyai kereta sorong.

Semasa bersantai dengan anak-anak, admin cadangkan untuk anda bermain permainan meneka dengan keluarga anda dan minta anak-anak anda menamakan setiap replika dinosaur yang mereka temui di sepanjang laluan pejalan kaki.

Dinosaur Encounter telah dirasmikan pembukaannya pada 25/12/2020 (Jumaat) iaitu pada Hari Krismas 2020.

Selain boleh mempelajari spesis dinosaur, pelbagai aktiviti dan tarikan lain di sini seperti

 • Valley of Light,
 • Ice Age Park,
 • Galeri Fosil,
 • Persembahan Dinosaur ,
 • Photobooth,
 • Content Educational,
 • Guided Tour,
 • Kedai Barangan Cenderahati,
 • VR Games,
 • Dinosaur Ride dan lain-lain permainan.
 • Dino Cafe juga ada disediakan untuk keluarga berehat sambil melayan anak-anak.

Harga Tiket Dan Waktu Operasi Dinosaur Encounter

Harga tiket masuk Zoo Melaka & Dinosaur Encounter adalah berharga RM38 (dewasa) dan RM31 (kanak-kanak / warga emas).

*Kanak-kanak 3 Tahun kebawah PERCUMA

Pembelian online : https://ticket.zoomelaka.gov.my

Taman Dinosaur Malaysia

Jurassic Research Centre Genting(Taman Dinosaur Malaysia)

Bertemu dengan lebih dekat dan lebih personal dengan makhluk prasejarah yang paling terkenal, Tyrannosaurus Rex yang sangat besar, kunjungan ke Jurassic Research Centre Sky Avenue Genting Highlands adalah pengalaman keluarga yang menakjubkan dan mengasyikkan.

Di dalam Ripley’s Adventureland, di tingkat empat Genting Sky Avenue terdapat Pusat Penyelidikan Jurassic yang luar biasa di mana tetamu boleh menemui pelbagai jenis dinosaur. Selain daripada replika, taman ini juga menampilkan pelbagai fosil DNA dinosaur.

Anda akan sangat teruja di sini, kerana lebih daripada 100 dinosaur animatronik bersaiz sebenar mula hidup di hutan Jurassic prasejarah. Ini adalah perjalanan pengembaraan yang tidak boleh dilepaskan melalui 165 juta tahun apabila dinosaur menguasai bumi.

Anda juga akan terpukau di kawasan ajaib Jurassic ini dimana anda tidak akan dapat membayangkan bagaimana teknologi di pusat ini dapat ‘menghidupkan’ makhluk terhebat yang pernah hidup di bumi.

Di kawasan ini juga kanak-kanak berpeluang menjadi ahli paleontologi, mencari fosil mereka sendiri dan membuat penemuan menarik lain untuk keseronokan keluarga yang tidak dapat dilupakan.

Harga Tiket Dan Waktu Operasi Jurassic Research Centre Genting

Location : Level 4, Sky Avenue, Resort World Genting Malaysia

Operation Hours : 10.00 am – 10.00 pm

Ticket price (Subject to change)

 • Standard Adult RM50
 • Standard Child RM45
 • Member Adult RM45
 • Member Child RM40

https://www.rwgenting.com/

Jurassic Research Centre Penang (Taman Dinosaur Malaysia)

Pusat Penyelidikan Jurassic ialah pusat aktiviti interaktif di The TOP di Komtar, Pulau Pinang. Dicipta untuk mendidik dan menghiburkan, pusat ini mempunyai pameran bermaklumat tentang paleontologi, daripada paparan fosil kepada replika tapak penggalian.

Dua daripada tarikan utama Pusat Penyelidikan Jurassic ialah Makmal Dinosaur, tempat telur dinosaur menetas, dan Taman Jurassic, yang didiami oleh dinosaur gaya hidup. Dinosaur mekanikal ini bergerak dan mengeluarkan bunyi yang realistik.

Terdapat lebih 200 replika dinosaur bersaiz hidup dan beberapa daripadanya dilengkapi dengan robotik untuk bergerak dan mengaum. Hebat bukan! (Juga sedikit menyeramkan)

Terdapat dua bahagian yang boleh anda sekeluarga terokai di sini, iaitu di indoor dan di outdoor. Sebelum anda memasuki pameran dalaman, anda berjalan melepasi beberapa fosil. Bahagian indoor lebih kepada memaparkan info-info dan rekod sejarah mengenai dinosaur dan di bahagian luar lah terdapat banyak patung, dan replika yang boleh bergerak!

Harga Tiket Dan Waktu Operasi Jurassic Research Centre Penang

Dewasa RM58

Kanak-Kanak RM 48

Warga emas Rm48

Dibuka setiap hari bermula 10 pagi sehinga 10 malam

https://thetop.com.my/buy-tickets/

Semoga perkongsian berkenaan taman dinosaur yang terletak di Malaysia ini memberikan manfaat kepada anda semua.

Artikel lain : Harga Tiket Genting Skyworlds

Leave a Comment