Cara Mudah Checkout Shopee Dengan Maybank2u

Cara Mudah Checkout Shopee Dengan Maybank2u

Checkout Shopee Maybank2u

Shopee merupakan laman dan aplikasi beli belah online yang semakin meningkat naik di Malaysia. Saya sendiri telah menghabiskan ribuan duit juga untuk beli online di Shopee Malaysia kerana banyak barang dijual dengan harga murah serta dapat penghantaran percuma. Setiap minggu, banyak ‘kedai-kedai’ baru yang dibuka di Shopee termasuklah jenama besar seperti Asus Official Store, Watsons dan banyak lagi.

Bagi kaedah pembayaran, Shopee menyokong pelbagai jenis payment method seperti ShopeePay, Cash Payment at 7-Eleven (bayar tunai di kedai 7E), online banking, ATM/Cash Deposit (masuk duit secara manual di bank) dan Credit Card/Debit Card.

Pembayaran Online banking di Shopee menyokong Maybank2U, CIMB Clicks, Public Bank, RHB Now, MyBSN, Bank Rakyat dan banyak lagi. Kami akan kongsikan cara checkout Shopee guna Maybank2u yang mudah dan pantas.

Cara Bayar Barang Shopee Guna Maybank2u

 Berikut adalah Langkah-langkah cara checkout Shopee guna Maybank2u yang perlu anda ikuti:

  1. Login ke aplikasi Shopee

 

  1. Klik pada shopping cart

 

  1. Tick pada item yang anda ingin beli dan klik Check Out

Checkout Shopee Maybank2u

  1. Pastikan pada Payment Option anda memilih Online Banking Maybank2u

Checkout Shopee Maybank2u

  1. Klik pada Place Order dan anda akan dibawa ke FPX Maybank2u

aa2

  1. Login Maybank2u anda
  2. Pilih no akaun untuk penolakan amaun dan klik continue
  3. Klik Request for TAC
  4. Masukan kod TAC yang diterima dan Klik Confirm
  5. Transaksi Berjaya. Klik Return to Merchants Page untuk kembalik ke aplikasi SShopee
  6. Anda akan menerima notifikasi pembayaran Berjaya dari shopee.

Artikel Lain : Cara Bayar Aeon Credit Guna Maybank2u

Tips Membeli Di Shopee

 Sebelum membuat sebarang checkout Shopee guna Maybank2u, anda perlu pastikan alamat penghantaran yang betul. Ini adalah untuk mengelakan barang yang anda beli sampai kepada individu lain.

Sila semak dengan teliti barang yang ingin anda beli. Contohnya kamu mau beli mascara. Pasti kan warna Yang kamu pilih adalah betu . Kalau kamu mau beli kasut, semak juga untuk semak saiz dan warna. Sama juga la untuk barangan lain Yang kamu beli, semak di variation sahaja.

Kalau variation tak betul, buat Add to Cart baru dengan Variation yang betul dan buang atau remove barangan yang lama.

Jangan lupa semak bilangan barangan yang ingin anda beli. Berapa banyak barangan kamu mau beli, semak dahulu. Kalau jumlah barang di beli kurang Klik button + dan kalau terlebih Klik button – atau taip nombor pun boleh.

Untuk Proses penghataran barang, yang tu tracking nombor, dalam Shopee pun akan di beritahu lokasi barang kita dari masa ke semasa. Kita kena ambil tau juga barang Tu Pos guna apa, pos laju, Gdex, ABX atau lain-lain.

Supaya Kita boleh tau proses penghantaran nya berapa lama dan bagaimana, Kalau pos laju memang cepat la. Paling lewat 4 hari kalau ke lokasi aku, tapi jarang-jarang. Dan barang kita ambil sendiri di pejabat pos.

GDEX dan ABX memang lambat sikit , dalam seminggu atau 2 minggu begitu, bergantung pada lokasi kita. Yang best nya Gdex dan ABX akan hantar barang terus ke office atau rumah kita walaupun Kita di kawasan kampung atau luar bandar.

Apa-apa pun kita sebagai buyer sebelum mau beli barang boleh semak berapa lama barang kita akan sampai. Selalu Seller akan nyatakan tempoh, jadi kamu tak la tertunggu-tunggu nanti.

 

Panduan Setelah Dapat Barang Dari Shopee

Kalau barang kamu sudah sampai, klik ORDER RECEIVED. Nanti kamu akan dapat COIN PERCUMA .

Coin ni kita boleh gunakan untuk dapat lebih diskaun semasa pembelian kita yang akan datang. Kamu akan dapat jika klik ORDER RECEIVED sahajaKalau tidak klik, kamu tak akan dapat coin.

Kalau kamu mau Tambah COIN PERCUMA lagi, buat RATE. Klik saja button rate tu, akan muncul lah ruangan di bawah ni pula. Untuk rate kamu akan dapat percuma 5 coin.

Contohnya kamu boleh buat rate macam ni:

  • Barang sampai dalam keadaan baik.
  • Barang sampai cepat.
  • Seller reply apabila kita chat atau tanya.
  • Barang yang di terima sama dengan gambar yang di paparkan

Ni semua contoh, kalau aku lebih suka buat dalam point macam ni dan selitkan 6 keping gambar jika rajin.

Semoag perkongsian cara checkout Shopee guna Maybank2u ini memberikan manfaat kepada anda semua.

Leave a Comment