CONTOH SURAT WAKIL(JPJ/SEBUT HARGA/AMBIL DOKUMEN/MyEG/KEBENARAN/BANK/LHDN/ MAJIKAN)

CONTOH SURAT WAKIL(JPJ/SEBUT HARGA/AMBIL DOKUMEN/MyEG/KEBENARAN/BANK/LHDN/ MAJIKAN)

Contoh Surat Wakil

Contoh surat wakil kuasa urusan rasmi sebagai panduan untuk mewakilkan sesiapa melakukan tugas melalui surat. Tidak semua orang mempunyai masa yang cukup dan sesuai untuk menguruskan hal-hal seperti menguruskan dokumen dan mengambil dokumen. Untuk pengetahuan, untuk mengambil dokumen adalah dibenarkan untuk wakil mengambil dokumen tersebut, tetapi harus disertakan surat wakil.

Surat wakil merupakan kebenaran dan pengesahan daripada pemilik dokumen yang mewakilkan seseorang untuk menguruskan atau mengambil dokumen yang berkenaan.

Apabila surat wakil ini dikemukan semasa membuat urusan, ia dijadikan sebagai bukti bahawa dokumen atau urusan tersebut telah dibuat oleh orang lain yang dibenarkan oleh pemilik sebenar dokumen tersebut.

Berikut kami kongsikan beberapa contoh surat wakil yang boleh anda buat apabila anda memerlukan wakil dari seseorang untuk mengambil dokumen anda. Antaranya ialah Contoh Surat Wakil JPJ dan Sebutharga seperti di bawah.

Baca Juga: CONTOH QUOTATION 2021:CARA BUAT BACA SEMAK QUOTATION

Contoh Surat Wakil JPJ

Bagi anda yang telah membuat urusan di Jabatan Pengangkutan Jalan dan perlu mengambil dokumen di JPJ tetapi anda tidak dapat hadir atau berbuat demikian, anda boleh mewakilkan seseorang bagi pihak anda untuk mengambil tersebut di JPJ dengan kemukakan Surat Wakil kepada pihak JPJ. Di bawah ialah Contoh Surat kuasa JPJ beserta lampiran :

Lampiran Contoh Surat Kuasa JPJ :

Contoh Surat Wakil

Untuk panduan contoh invois baca di sini: CONTOH INVOIS:CARA BUAT BACA SEMAK INVOICE

Contoh Surat Wakil Sebutharga

Bagi anda yang telah membuat urusan atau permohonan sebutharga tetapi tidak dapat hadir untuk mengambil borang sebutharga, anda boleh mewakilkan seseorang dari pihak anda untuk mengambil borang sebutharga tersebut dengan mengemukan Surat Wakil Sebutharga. Di bawah ialah Contoh Surat Kuasa Sebutharga beserta lampiran :

Lampiran Contoh Surat Kuasa Sebutharga :

Contoh Surat Wakil

Baca Juga: CONTOH BORANG SOAL SELIDIK 2021(WORD & PDF):Geografi PT3/Pelajar Universiti/Produk

Contoh Surat Wakil Urusan Bank

Bagi mereka yang membuat urusan Bank pihak bank tidak akan sewenangnya melepaskan borang atau penyata atau lain-lain dokumen kepada pihak lain atau wakil anda. Jadi anda perlu membuat surat wakil kuasa kepada wakil anda untuk mengambil apa-apa dokumen di bank. Di bawah ialah Contoh Surat Urusan Bank.

Contoh Surat Wakil

Baca Juga: PENGAMBILAN TUDM 2021/2022:CARA PERMOHONAN ONLINE(kerjayadanpengambilantudm.mil.my)

Contoh Surat Kuasa Ambil Dokumen

Bagi urusan mengambil dokumen penting, anda juga perlu membuat surat wakil kuasa. Semak contoh surat kuasa ambil dokumen di bawah.

Contoh Surat Wakil

Baca Juga: PERMOHONAN GURU ONEOFF DG41 BERMULA 7 JULAI 2021(18,702 Kekosongan)

Contoh Surat Kuasa Urusan MYEG

MYEG juga adalah antara tempat yang paling banyak kita berurusan. Surat wakil kuasa urusan myeg anda boleh rujuk seperti dibawah.

Contoh Surat Wakil

Baca Juga:CONTOH SOALAN JAWAPAN MUET:FORMAT TERKINI 2021(Speaking Reading Listening & Writing)

Contoh Surat Kuasa Urusan LHDN

Berikut pula adalah contoh surat kuasa urusan dengan pihak Lembaga Hasil Dalam Negeri. Contoh surat kuasa sebagai rujukan jika perlu mewakilkan sesiapa untuk urusan LHDN anda.

Contoh Surat Wakil

Baca Juga: KEMASKINI MySPP:CARA KEMASKINI PERMOHONAN MySPP

Contoh Surat Kuasa Majikan

Bagi majikan yang ingin mewakilkan mana-mana staf mereka untuk apa-apa urusan, dibawah salah satu contoh surat kuasa majikan kepada pekerja.

Contoh Surat Wakil

 

Di atas ialah Contoh Surat Wakil yang boleh anda rujuk jika anda mengambil borang tetapi tidak dapat berbuat demikian dan ingin mewakilkan seseorang untuk mengambil dokumen yang diperlukan. Anda boleh rujuk contoh surat wakil seperti di atas. Semoga bermanfaat.

Leave a Comment