CONTOH TEMPLATE CARTA ORGANISASI(Download Muat Turun Edit Print Jer)

CONTOH TEMPLATE CARTA ORGANISASI(Download Muat Turun Edit Print Jer)

template carta organisasi

Carta Organisasi ini penting dalam sebuah organisasi. Hal ini demikian kerana, dengan adanya carta organisasi kita dapat mengenal pasti stuktur organisasi yang diketuai oleh ketua dan barisan yang membantu dalam mengerakkan organisasi tersebut.

Kebiasannya Carta organisasi akan diletak nama ketua dan ahli – ahli dibawahnya yang menerangkan hubungan hierarki dan kecekapan yang berkuatkuasa. Carta organisasi biasanya dibuat antara dua yang menggunakan nama sahaja atau nama dan gambar. Kami akan berkongsi contoh template carta organisasi kepada anda semua.

 

Apakah Itu Carta Organisasi

Carta organisasi adalah sebuah diagram yang menggambarkan sebuah struktur dari suatu syarikat, sekolah, atau institusi yang lainnya. Dalam sebuah carta organisasi biasanya terdapat urutan nama dan jabatan mulai dari yang tertinggi hingga yang terbawah.

Carta organisasi mampu dipakai oleh siapapun di sebuah syarikat atau sistem pentadbiran untuk mengetahui sebuah struktur pelaporan. Kadangkala seorang pekerja di sebuah perusahaan melihat carta organisasi untuk mengetahui tentang siapa yang harus menjelaskan atau berpendapat tentang suatu permasalahan.

 

Cara Mengubah Carta Organisasi

  • Right click pada image dan click cahnge picture
  • Click ‘From a file’ kemudian pilih gambar berkenaan

 

Click ‘from a file’ kemudian pilih gambar berkenaan

 Download Template Carta Organisasi

 

Anda boleh muat turun contoh template carta organisasi di sini :

https://drive.google.com/drive/folders/1URgT-tSnMGX5XzwD8I3gpOUGagtnwt4R?usp=sharing

 

Cara Membuat Carta Organisasi di Power Point

 

1.Langkah pertama yakni membuka program power point dan menyiapkan slide yang akan digunakan membuat struktur organisasi.

 

  1. Mengarahkan kursor mouse pada menu Insert lalu memilih SmartArt

 

3.Selanjutnya akan muncul menu pop up seperti pada gambar di bawah ini. Untuk membuat struktur organisasi dapat memilih menu Hierarchy, bentuk dapat disesuaikan dengan memilih model struktur organisasi lalu klik Ok.

 

  1. Pada slide, akan muncul tampilan seperti berikut ini. Pengguna dapat memasukkan tulisan pada kotak yang tersedia dengan langsung mengetik pada menu Textatau langsung pada slide.

 

  1. Selain itu jika ingin merubah warna struktur dapat mengarahkan kursor mouse pada menu Change Colors.

 

  1. Jika ingin menambahkan kolom disamping kanan atau kiri dan atas atau bawah, dapat mengarahkan kursor mouse pada kolom yang dituju. Setelah itu klik kanan lalu memilih Add Shapedan menyesuaikan sesuai dengan keinginan seperti pada gambar di bawah ini.

 

  1. Untuk memberikan tampilan yang menarik, dapat merubah warna kolum dengan klik menu Formatlalu tombol moredan memilih warna yang diinginkan.

 

  1. Pengaturan selanjutnya dapat disesuaikan dengan keinginan pengguna.

 

Itulah cara untuk membuat struktur organisasi di power point dengan beberapa langkah mudah. Tampilan struktur organisasi pada power point akan lebih menarik dengan desain yang sederhana. Semoga dapat bermanfaat kepada semua

Semoga perkongsian contoh template carta organisasi ini memberikan manfaat kepada anda semua.

 

Artikel lain: Cara Kecilkan Gambar PDF

Leave a Comment