JITU (PROGRAM JARINGAN INISIATIF UMUM):BANTUAN ASAS MODAL & BIMBINGAN PERNIAGAAN (Golongan OKU/Gelandangan)

JITU (PROGRAM JARINGAN INISIATIF UMUM):BANTUAN ASAS MODAL & BIMBINGAN PERNIAGAAN (Golongan OKU/Gelandangan)

JITU (PROGRAM JARINGAN INISIATIF UMUM

PEMULIH bantuan Program Jaringan Inisiatif Umum atau JITU bagi tujuan menyediakan bantuan asas modal perniagaan dan membimbing golongan OKU dan gelandangan dalam perniagaan antara yang terkandung dalam teks ucapan pekej PEMULIH yang diumumkan Perdana Menteri pada hari ini 28.06.2021. Tujuan bantuan khas ini diperkenalkan ialah untuk membantu golongan oku dan juga gelandangan yang berminat menceburi bidang perniagaan.

Bantuan Program Jaringan Inisiatif Umum atau ini berbentuk bantuan asa modal perniagaan dan juga bimbingan.

Kerajaan hari ini telah membuat pengumuman senarai Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi atau PEMULIH.

Pakej ini diperkenalkan bagi meringankan beban rakyat Malaysia yang masih dalam fasa pertama Pelan Pemulihan Negara (PPN).

JITU

Baca Juga: BANTUAN KHAS GOLONGAN OKU RM500 SEORANG 3 BULAN :SEMAKAN STATUS KELAYAKAN PERMOHONAN(Hilang Pekerjaan/Tiada Pekerjaan)

Ringkasan Pekej PEMULIH

Nilai keseluruhan Pakej PEMULIH adalah sebanyak RM150 bilion.

PEMULIH bertujuan untuk memberikan bantuan menyeluruh kepada rakyat dan tertumpu kepada tiga fokus utama iaitu:

  • Meneruskan Agenda Prihatin Rakyat
  • Menyokong Perniagaan
  • Meningkatkan Vaksinasi

JITU

Baca Juga: BANTUAN KHAS PENGUSAHA PUSAT SUKAN RM3000 ONE-OFF:SEMAKAN STATUS KELAYAKAN PERMOHONAN

Teks Ucapan PEMULIH Program Jaringan Inisiatif Umum (JITU) PEMULIH

Teks ucapan PEMULIH berkaitan bantuan Program Jaringan Inisiatif Umum (JITU) yang diumumkan hari ini terkandung dalam bilangan ke.50 fokus kedua PEMULIH iaitu Menyokong Perniagaan, agenda ucapan seperti berikut:

  1. Kerajaan juga akan melaksanakan Program Jaringan Inisiatif Umum atau JITU bagi tujuan menyediakan bantuan asas modal perniagaan dan membimbing golongan OKU dan gelandangan dalam perniagaan. Sejumlah 20 juta ringgit diperuntukkan untuk tujuan ini dan dijangka dapat memberi manfaat kepada lebih 40 ribu individu.

Baca Juga: BANTUAN KHAS PENGUSAHA KANTIN RM1000 ONE-OFF:SEMAKAN STATUS KELAYAKAN PERMOHONAN(Pengusaha Kantin Berdaftar)

Syarat Kelayakan Permohonan Program Jaringan Inisiatif Umum (JITU)

Semasa pengumuman PEMULIH bantuan khas Program Jaringan Inisiatif Umum Perdana Menteri tidak mengumumkan apa-apa syarat untuk memohon bantuan ini. Jika ada syarat tertentu lain yang kerajaan umumkan akan dikemaskini jika ada.

Baca Juga: BANTUAN KHAS TASKA RM3000 ONE-OFF:SEMAKAN STATUS KELAYAKAN PERMOHONAN(KPWKM/SWASTA SELIAN KPM)

Tarikh Bantuan Program Jaringan Inisiatif Umum PEMULIH

Tarikh bayaran Program Jaringan Inisiatif Umum melalui pekej PEMULIH masih belum diumumkan. Tarikh tersebut akan dikemaskini setelah kerajaan membuat pengumuman rasmi berkaitan bayaran bantuan khas Program Jaringan Inisiatif Umum  melalui pekej PEMULIH ini.

Baca Juga: PERMOHONAN BKNS:SEMAKAN STATUS BIASISWA KERAJAAN NEGERI SABAH 2021

Cara Memohon Program Jaringan Inisiatif Umum PEMULIH

Cara memohon bantuan khas Program Jaringan Inisiatif Umum (JITU) melalui pekej PEMULIH masih belum diumumkan. Cara memohon PEMULIH Program Jaringan Inisiatif Umum (JITU)  tersebut akan dikemaskini setelah kerajaan membuat pengumuman rasmi berkaitannya.

Baca Juga: SEMAKAN STATUS WPP PTPTN 2021:CHECK KELAYAKAN & CARA TUNAIKAN RM1500

Maklumat Lanjut

Untuk maklumat lanjut berkaitan bantuan khas Program Jaringan Inisiatif Umum (JITU) melalui pekej PEMULIH ini anda boleh baca teks ucapan penuh YAB Perdana Menteri di: https://www.pmo.gov.my/2021/06/teks-ucapan-pengumuman-khas-pakej-perlindungan-rakyat-dan-pemulihan-ekonomi-pemulih/

Terima kasih. Semoga perkongsian tentang bantuan khas Program Jaringan Inisiatif Umum (JITU) melalui pekej PEMULIH ini dapat memudahkan lagi urusan anda. InsyaAllah.

 

Leave a Comment