Cara Buat Design Kad Kahwin Sendiri (DIY Mudah & Jimat )

Cara Buat Design Kad Kahwin Sendiri (DIY Mudah & Jimat )

kad kahwin

Perancangan perkahwinan anda adalah salah satu pengalaman yang paling mengujakan bagi bakal pengantin. Salah satu cara yang paling mudah dan menjimatkan kos untuk meletakkan citarasa peribadi anda sendiri dalam perkahwinan adalah dengan membuat design kad kahwin secara peribadi.

Membuat kad kahwin peribadi juga meninggalkan kenangan berharga yang anda boleh rasai selama bertahun-tahun akan datang.  Kami akan membantu anda untu membuat design kad yang mudah dan cantik.

Cara Buat Kad Kahwin Guna Canva

 • Buka CanvaBuka Canva di komputer meja anda atau lancarkan aplikasi untuk memulakan. Log masuk atau daftar diri menggunakan akaun Google atau Facebook, kemudian cari “Jemputan perkahwinan” untuk mula mereka bentuk.
 • Cari templatSemak imbas ratusan templat jemputan perkahwinan untuk setiap tema. Cari templat jemputan destinasi perkahwinan, perkahwinan pantai dan perkahwinan musim sejuk. Gunakan alat carian untuk menapis mengikut warna, susun atur atau gaya.
 • Terokai ciriAlat seret dan lepas Canva membolehkan anda meletakkan elemen terus ke reka bentuk anda dengan mudah. Lihat berjuta-juta ikon berkualiti tinggi dan grafik lain untuk mencari apa yang anda inginkan.
 • Peribadikan jemputan andaSesuaikan templat anda dengan lebih lanjut lagi dengan memuat naik foto anda sendiri, menyesuaikan skema warna dan menggunakan bentuk dan garisan. Pilihan kreatif anda yang tiada penghujungnya.
 • Cetak, kongsi atau siarkanSetelah jemputan perkahwinan anda selesai, tiba masanya untuk kongsikannya dengan rakan dan keluarga. Anda boleh menyiarkannya secara dalam talian terus melalui media sosial, kongsikannya melalui e-mel atau membuat cetakan berkualiti tinggi melalui Canva Print.

 

Cara Buat Kad Kahwin Guna Microsoft Word

1.Pertama klik New pilih lalu invitation dengan Format dokumen blank document. Perhatikan yang terlihat pada imej di bawah ini.

kad kahwin

 1. Seterusnya pilih templateyang sesuai, pilih sub menunya mahu tema undangan perniagaan, mahu tema undangan kegiatan atau acara,. Jika sudah, tentukan pilihan seperti yang dimahukan.

 

 1. Langkah ketiga adalah klik butang download, tunggu proses downloadnya selesai, setelah proses download berjaya selesai akan tampil dokumen dengan tema yang anda inginkan, setelah itu tinggal di edit sahaja tulisan nya.

Anda boleh klik pautan ini : https://www.microsoft.com/en-my/microsoft-365/word

Apakah yang perlu disertakan dalam jemputan perkahwinan?

Jemputan perkahwinan termasuk:

 • permintaan untuk kehadiran
 • nama pengantin perempuan dan pengantin lelaki
 • tarikh, masa dan lokasi
 • Arahan RSVP
 • sebarang maklumat tambahan seperti alamat laman web perkahwinan dan butiran senarai hadiah

Anda mungkin ingin menggayakan fon anda supaya sesuai dengan tema perkahwinan anda.

Berapakah saiz jemputan perkahwinan

Saiz kad jemputan biasanya adalah kad segi empat tepat leper 5 x 7 inci. Terdapat banyak cara untuk menyesuaikannya, sama ada anda mahukan versi 4.25″ x 6″ yang lebih kecil molek, versi RSVP yang lusuh atau kad 4 x 9.5″ yang panjang dan nipis.

 

ARTIKEL LAIN

TARIKH CANTIK TAHUN 2023(Pilih Waktu Majlis Bertunang Kahwin Bersanding)

Leave a Comment