SENARAI JENAMA SMART TV TERBAIK & MURAH(Check Harga)

SENARAI JENAMA SMART TV TERBAIK & MURAH(Check Harga)

SMART TV

Kini Smart TV menjadi pilihan ramai sebagai pengganti televisyen lama yang telah lapuk mahupun sudah rosak. Smart TV menawarkan pelbagai kelebihan dan fungsi yang canggih seiring dengan perubahan masa.

Untuk pengetahuan anda semua, secara ringkasnya semua Android TV adalah Smart TV dan bukan semua Smart TV adalah android TV. Jika anda mencari sebuah Android TV pastikan didalam spefikasi terdapat perkataan Android TV/OS.

Jadi, adakah anda sedang mencari Smart TV yang sesuai untuk kegunaan anda? Tidak perlu bersusah payah lagierana senarai produk di bawah boleh dijadikan panduan asas untuk memudahkan anda membuat keputusan terbaik.

 

Smart TV vs Android TV

Android TV adalah sejenis Smart TV tapi yang menggunakan Operating System dari Android, sama macam Android smartphone tapi untuk TV. Maksudnya, seperti Smart TV, korang boleh guna Android TV untuk akses Internet dan download & install apps.

Perbezaan Operating System & App Store

Perbezaan adalah dari segi operating system. Bergantung kepada jenama & model, ada Smart TV yang tak menggunakan Android Operating System manakala Android TV akan selalu menggunakan Android Operating System. Jadi, dengan Android TV korang boleh connect ke Google Playstore, Google Assistant (dengan microphone) & produk Google yang lain.

Pilihan Operating System

Dengan kata mudah, perbezaannya jatuh kepada Operating System mana yang paling canggih dan stabil untuk korang access, run dan update apps di TV. Android TV mudah diakses sebab Operating System sama seperti android phone, lebih stabil, dan senang update berbanding Operating System lain di luar sana. Ada playstore untuk korang download segala macam apps tanpa limit. Berbanding Smart TV di mana operating system dicipta sendiri oleh brand TV dan sukar diakses.

Tips Pilih Android TV

  • Saiz yang sesuai
  • Resolusi
  • Jenis skrin
  • HDMI port
  • Sound & image technology

Nak beli Android TV terbaik untuk korang, kenalah cari saiz yang sesuai dengan ruang di rumah. Korang kena check spesifikasi Android TV seperti resolution, jenis skrin, dan jumlah HDMI port. Kalau boleh, pilih TV yang ada teknologi sound & image system yang paling baru. Kebanyakan model boleh update versi Operating System, jadi tak perlu risau sangat.

 

SENARAI JENAMA SMART TV TERBAIK

Semua Android TV di bawah dalam range size 42” dan 43” sesuai untuk majoriti rumah di Malaysia. Kalau nak saiz yang lagi besar, tengok kalau ada versi sama dengan saiz lain

 

Samsung TV 4K UHD Smart TV 43AU7000

smart tv

Harga : RM1900-RM2300

Ada Bluetooth

Resolusi skrin 4K UHD

Rekaan sleek & elegan

Dilengkapi fungsi screen mirroring

Hanya 43 inci productnation

 

Jenama Smart TV 43 inci dari Samsung ini menggunakan sistem operasi Tizen. Smart tv terbaik ini dilengkapi dengan teknologi High Dinamic Range (HDR 10+) dan PurColour. Boleh dapatkan info DISINI

Jadi, setiap babak dalam filem yang sedang anda tonton akan kelihatan jelas walaupun babak tersebut dirakam dalam pencahayaan yang gelap.

Walaupun harga smart tv ini agak tinggi antara range bawah RM2000 tapi dengan teknologi tersebut, memang berbaloi.

Kalau menonton drama, anda seolah-olah berada dekat dengan pelakon. Jadi, anda tidak akan menyesal dengan pembelian produk ini.

Tambah pula, saiz skrin Smart TV 43 inci ini, TV ini direka nipis untuk menampakkannya lebih minimalis.

Produk ini juga akan memudahkan kegiatan harian anda sebab boleh digunakan untuk melayari laman web kerana ia menyokong Wi-Fi dan ia hadir dengan web browser.

Jadi lebih mudah you guys akses YouTube dan Netflix sepuasnya tanpa batasan.

 

Realme 43” Smart TV HD 2K Android TV

smart tv

Harga : RM1100-1300

Ada pelbagai aplikasi seperti YouTube & Netflix

Pembesar suara dengan sistem Dolby Audio

Rekaan menarik

Ada Bluetooth

Slot USB hanya ada 2

 

TV pintar dari jenama Realme mempunyai paparan skrin sebesar 43′ (2k Full HD) dan mempunyai sistem Chroma Boost Picture Engine yang membuatkan skrin kelihatan jelas dan tidak sakit mata walaupun dalam keadaan gelap.

Sistem CPU Realme guna untuk TV pintar mereka Powerful 64-bit Quad Core Processor1GB+8GB dimana mampu memuat turun lebih 500 aplikasi TV menerusi Play Store termasuklah game.

Selain itu, TV pintar ini mempunyai dua jenis saiz yang berbeza dan kedua-duanya dilengkapi ciri Bezel-Lens senipis 8.7mm.

Bahagian audio pula, TV Realme menggunakan sistem 24W Quad Stereo SpeakersDolby Audio yang akan menjadikan seperti di panggung wayang.

 

Xiaomi Mi 4K Android TV 4S (43″)

SMART TV

Harga : RM1300-RM1600

4K Ultra HD Resolution

OS Android 9.0 dan processor yang laju

8GB Storage dan 2 GB RAM

Xiaomi Mi 4K Android TV sangat popular dalam pasaran harga berpatutan atau bajet. Mana tak nya korang dapat 4K Android TV dengan OS Android 9.0 bersama processor Amlogic Cortex A53 Quad Core memang hasilkan output yang smooth dan sharp. Sound pun padu dengan 16W stereo speakers dan DTS HD. Beli terus boleh guna sebab datang dengan built in Google Play Store, Google Chromecast. Netflix dan YouTube pun siap install! Model ini juga datang dengan 3 HDMI port, 3 USB port, Bluetooth 4.2 and free wireless keyboard. Berpatutan dan berkualiti tinggi itulah Xiaomi. Dengan harga bajet, layak digelar salah satu Android TV terbaik.

 

Android TV Sony X75 4K KD-43X75 (43″)

aa2Harga : RM3000 

4K Ultra HD Resolution

16GB Storage dan Google Play Store

Port HDMI, LAN, USB dan Bluetooth 4.2

 

Sony X75 4K adalah pilihan Android TV terbaik pertama Shoptrack. Datang dengan 4K Processor X1™ dan audio Dolby™ memang syok untuk layan movie dan game. Dengan Chromecast dan Google Play Store korang download lah sebanyak mana apps sebab model ni ada 16GB storage. Semestinya operating system menggunakan Android TV™ system untuk lebih mudah dan stabil. Model ini datang dengan 3 HDMI port, 1 LAN port dan 2 USB port. Voice remote control juga membantu korang untuk lebih mudah untuk tukar channel dengan memberi arahan saja tau! Pembelian yang sangat berbaloi.

 

Android TV Sharp Aquos Full HD

aa1

Full HD Resolution dengan Google Play Store

OS Android 9.0 dan Quad Core Processor

Port HDMI, LAN, USB dan Bluetooth 5.0

 

Android TV terbaik kedua adalah Sharp Aquos Full HD. Dengan harga berbaloi, korang dapat Android TV Full HD resolution dengan OS Android 9.0 dan X2 Master Engine. Hasilnya, output yang dihasilkan sangat real dan sharp. Korang boleh download banyak apps sebab ada built in Google Play Store. Senang kan! Korang juga dapat dengar audio dari model Android TV ni dengan jelas dengan built in system sound reflector diorg. Disediakan comfort mode untuk kurangkan 50% blue light dari skrin. Model ini datang dengan 3 HDMI port, 1 LAN port dan 2 USB port dan 2 tahun waranti tau! Memang berbaloi sangat.

Artikel Lain : Senarai Mesin Dryer Terbaik Murah

Leave a Comment