Cara Check IP Address ( Mac / iOS /Android)

Cara Check IP Address ( Mac / iOS /Android)

check IP Address

Setiap peranti di rangkaian anda mempunyai alamat IP peribadi yang hanya dapat dilihat oleh peranti lain di rangkaian tempatan. Tetapi ISP anda memberikan anda alamat IP awam yang dapat dilihat oleh peranti lain di Internet. Inilah cara kerjanya dan bagaimana anda dapat mencari alamat IP tersebut.

Kami akan bantu anda untuk check IP addres pada peranti anda dengan mudah dan berkesan.

Apa Itu IP Address

Alamat IP (atau alamat Protokol Internet) mengidentifikasi setiap komputer dan peranti rangkaian di rangkaian. Apabila anda mendaftar dengan perkhidmatan Internet dan menyambungkan modem anda, ISP anda memberikan anda alamat IP awam. Alamat ini adalah bagaimana anda berkomunikasi dengan semua peranti lain di Internet awam. Tetapi, anda mungkin mempunyai banyak komputer dan peranti lain di rangkaian anda — masing-masing memerlukan alamat IP sendiri.

 

Cara Check IP Address Peranti

Tidak sukar untuk mencari alamat IP peribadi peranti. Sebenarnya, kami mempunyai panduan hebat yang menunjukkan kepada anda bagaimana mencari alamat IP anda di hampir semua platform di luar sana, jadi kami mengesyorkan anda melihatnya untuk mengetahui secara terperinci mengenai cara mencari alamat IP peribadi peranti anda. Singkatnya, Anda biasanya perlu memeriksa tetapan rangkaian pada perangkat anda dan mencari maklumat yang berlabel “TCP / IP”, “Alamat IP”, atau hanya “WiFi”.

Di kebanyakan platform pengkomputeran penuh – seperti Windows, MacOS, dan Linux – anda sering dapat mencari maklumat dengan cepat menggunakan Command Prompt atau Terminal. Sebagai contoh, di Windows, anda boleh membuka menu Mula, mencari Prompt Perintah, dan tekan Enter. Kemudian ketik  ipconfigPrompt Perintah yang muncul dan tekan Enter — anda akan mendapatkan apa yang anda cari dalam masa yang singkat.

 

Cara Check IP Address Pada Mac

Dalam “System Preferences” pergi ke “Network”. Dlaam tertingkap ini, anda akan menemui alamat IP anda betul betul di bawah status rangkaian.

 

Cara Check IP Address Pada Windows 

Buka “Network & Internet “ kemudian klik “Properties” dalam Wifi atau ethernet bergantung pada sambungan anda. Dalam “Properties:, skrol ke bawah untuk mencari alamat IPv4. Itulah locak/Private IP address anda.

Untuk maklumat lanjut anda boleh klik pautan ini : https://support.microsoft.com/en-us/windows/find-your-ip-address-in-windows-f21a9bbc-c582-55cd-35e0-73431160a1b9

Mencari Alamat IP Awam Anda

 Cara termudah untuk mencari alamat IP awam anda adalah dengan meminta laman web, kerana laman web itu melihat alamat IP awam anda dan dapat memberitahu kepada anda. Kami mengesyorkan menggunakan laman web ip4.me kerana cepat, bebas iklan, dan akan menunjukkan alamat IPv4 anda — alamat empat bahagian yang kemungkinan besar anda cari — bukannya alamat IPv6 yang lebih rumit yang kemungkinan juga dikonfigurasi oleh rangkaian anda menggunakan. Cukup lawati laman web ini dan akan menunjukkan alamat IP awam anda.

Anda juga harus tahu bahawa tidak seperti alamat jalan, alamat IP tidak semestinya tetap. Kecuali anda telah membeli alamat statik dari mereka, ISP anda kadang-kadang boleh memberikan anda alamat IP awam baru. Dan, melainkan jika anda telah mengkonfigurasi penugasan alamat IP statik untuk peranti tempatan anda, penghala anda kadangkala memberikan alamat IP baru pada peranti anda.

 

Artikel lain : Harga Dan Tiket Masuk Genting Skyworlds

Leave a Comment