KOLEKSI KATA-KATA SEMANGAT MOTIVASI UNTUK BERJAYA

KOLEKSI KATA-KATA SEMANGAT MOTIVASI UNTUK BERJAYA

KATA-KATA SEMANGAT MOTIVASI

Semestinya kata-kata semangat motivasi diperlukan untuk kehidupan, untuk berjaya dalam perniagaan, untuk belajar atau kerja. Ini pentingnya kata-kata ini untuk anda punyai motivasi diri yang tinggi untuk mengharunginya.

Salah satunya ialah menerusi kata-kata semangat yang diberikan oleh kawan atau saudara mara kita. Kata-kata motivasi ini sangat berkuasa apabila digunakan dengan betul. Kepada anda yang ingin mencari kata-kata semangat motivasi, disini kami akan kongsikan senarainya, semoga membantu.

 

CONTOH KATA-KATA SEMANGAT UNTUK BERJAYA DALAM KEHIDUPAN

Berikut adalah merupakan kata-kata semangat motivasi yang boleh digunakan untuk berjaya dalam kehidupan iaitu:

 1. Untuk Berjaya, Hanya 2 Perkara Yang Perlu Anda buat. Berhenti bercakap dan mulakan sesuatu
 2. Orang yang gagal akan nampak kesusahan pada setiap peluang, manakala orang yang optimis akan nampak peluang dalam setiap kesusahan
 3. Jangan biarkan apa yang berlaku semalam menghantui hidup anda hari ini
 4. Kehidupan bukanlah berkisar tentang kekalahan anda, tetapi berkisar tentang apa usaha anda untuk bangun semula
 5. Manusia tidak di cipta oleh keadaan. Sebaliknya manusia yang mencipta keadaan.
 6. Masa akan terus berlalu, apa yang penting ialah apa yang anda lakukan dengan masa yang ada.
 7. Mesti agresif setiap hari. Hasil kita bergantung kepada usaha kita. Rehat bila penat, bukan rehat bila berasa selesa. Biar demam, biar kurus cuping telinga. Momentum mesti selalu deras.
 8. Dikala hati sedang gundah gulana. Maka Ingatlah Allah! kerana dengan mengingati Allah, hati kita akan menjadi tenang
 9. Jadikan yang tebal itu IMAN, yang nipis itu LIDAH, yang tajam itu AKAL, yang lembut itu HATI, yang ringan itu SOLAT, yang berat itu PAHALA, yang halus itu SUARA, yang luas itu ILMU, yang manis itu SENYUMAN .
 10. Tiada manusia yang berjaya dalam semua yang dilakukannya dan kewujudan kita ini sebenarnya mesti menempuh kegagalan. Yang penting ialah kita tidak menjadi lemah semasa kegagalan itu terjadi dan kekalkan usaha hingga ke akhir hayat.

 

CONTOH KATA-KATA SEMANGAT UNTUK PERNIAGAAN

Berikut adalah merupakan kata-kata semangat motivasi yang boleh digunakan untuk berjaya dalam perniagaan iaitu:

 1. Kegagalan tidak akan menjatuhkan anda sekiranya anda betul-betul nekad untuk berjaya
 2. Memiki banyak matlamat dalam satu-satu masa tidak membawa anda ke mana-mana.
 3. Buat sajalah dengan berani. Tidak ada teknik betul atau salah. Cuma ada untung dan rugi. Buat dulu baru tahu.
 4. Mulakan dengan langkah kanan. Mulakan langkah dengan berani. Kalau berani tak usahlah takut-takut lagi. Jika takut jangan berani-berani.
 5. Bila sudah mula bisnes, usah toleh ke belakang lagi. Lihat apa yang ada di depan dengan pandangan luas. Lihat ke belakang hanya menyempitkan usaha dan menyakitkan kepala.
 6. Mulut orang tak boleh tutup. Tak usah sakit otak fikir fasal apa orang cakap. Kita bukan berniaga untuk orang itu. Kita berniaga untuk semua orang yang menyokong kita.
 7. Menyimpan bila buat untung dan berjimat bila bisnes sedang berkembang. Ramai orang lingkup dalam masa tiga tahun kerana tidak ada tunai di tangan, bukan kerana tidak pandai berjualan.
 8. Bina hubungan dengan semua orang. Usah jadi orang bisnes yang sukar didekati. Orang yang berasa ‘senang’ dengan kita akan senang berurusan dengan kita. Satu senyuman, satu saham kita naik.
 9. Bila sudah mula bisnes, usah toleh ke belakang lagi. Lihat apa yang ada di depan dengan pandangan luas. Lihat ke belakang hanya menyempitkan usaha dan menyakitkan kepala.
 10. Mulut orang tak boleh tutup. Tak usah sakit otak fikir fasal apa orang cakap. Kita bukan berniaga untuk orang itu. Kita berniaga untuk semua orang yang menyokong kita.

 

CONTOH KATA-KATA SEMANGAT UNTUK BELAJAR

Berikut adalah merupakan kata-kata semangat motivasi yang boleh digunakan untuk berjaya dalam belajar iaitu:

 1. Siapa yang betul-betul gila kerana berfikir dia boleh mengubah dunia, dialah orang yang akan mengubahnya.
 2. Kegagalan tidak akan menjatuhkan anda sekiranya anda betul-betul nekad untuk berjaya
 3. Kawal nafsu berguru. Belajar dan terus buat satu persatu. Bukan belajar dan terus belajar sampai nipis poket kita itu.
 4. Gagal adalah guru paling jujur dalam hidup kita. Lebih baik gagal berkali-kali berbanding terus termakan puji. Gagal itu bukan mati. Gagal itu penghidup berkali-kali.
 5. Gagal adalah guru paling jujur dalam hidup kita. Lebih baik gagal berkali-kali berbanding terus termakan puji. Gagal itu bukan mati. Gagal itu penghidup berkali-kali.
 6. Anda belajar lebih banyak dengan kegagalam berbanding terus berjaya. Jangan biarkan kegagalan buat anda mengalah. Kegagalan membentuk jati diri anda
 7. Semuanya bermula dengan keputusan. Apa yang anda putuskan hari ini akan menentukan arah tuju hidup anda. Buatlah keputusan yang bijak
 8. Jangan sesekali pernah takut untuk mencuba, kerana tanpa mencuba kita tidak akan pernah merasakan keberhasilan.
 9. Jika kau berhasrat untuk menjadi orang yang berjaya, mulai lah dari sekarang dan cubalah untuk melakukan sesuatu hal yang bermanfaat.
 10. Tuhan tak akan gagalkan kita tanpa sebab. Tuhan gagalkan kita untuk hubungkan kita dengan sesuatu kejayaan yang lain, sesuatu yang lebih baik dari apa yang kita impikan.

 

CONTOH KATA-KATA SEMANGAT UNTUK BEKERJA

Berikut adalah merupakan kata-kata semangat motivasi yang boleh digunakan untuk berjaya dalam bekerja iaitu:

 1. Sekiranya anda bekerja untuk sesuatu yang anda betul-betul mahukan, ia tak akan buatkan anda tertekan.
 2. Tak usah berlawan-lawan dengan sesiapa. Kita tidak ada pesaing pun. Itu semua persepsi kita sahaja. Orang itu pun tak kenal siapa kita. Lebih baik fokus kepada usaha kita.
 3. Mesti agresif setiap hari. Hasil kita bergantung kepada usaha kita. Rehat bila penat, bukan rehat bila berasa selesa. Biar demam, biar kurus cuping telinga. Momentum mesti selalu deras.
 4. Percayalah pada diri sendiri, hadapi tantangan, gali potensi di dalam dirimu untuk menaklukkan ketakutan. Jangan biarkan siapa pun menjatuhkanmu. Kamu harus terus maju.
 5. Kejayaan tidak di ukur dengan kedudukan anda. Kejayaan di ukur oleh sebanyak mana halangan yang telah anda berjaya atasi.
 6. Ketika anda menghadapi masalah, berhati-hati terhadap risiko yang mungkin anda terima. Namun jangan lupa mengenal pasti peluang yang muncul.
 7. Kualiti kehidupan anda di tentukan oleh sejauh mana komitmen anda untuk meraih kecemerlangan tanpa mengira bidang apa yang anda ceburi.
 8. Mulakan dengan langkah kanan. Mulakan langkah dengan berani. Kalau berani tak usahlah takut-takut lagi. Jika takut jangan berani-berani.
 9. Adalah mustahil untuk anda melihat dengan jelas apakah halangan apabila anda mula bertindak untuk mencapai matlamat anda. Selagi anda dapat melihat dengan jelas matlamat anda pada masa sukar, anda akan terus bertindak.
 10. Anda boleh memberi seribu sebab mengapa anda tidak boleh mencapai matlamat anda. Namun anda hanya memerlukan satu sebab sahaja kenapa anda boleh mencapai matlamat anda.

 

ARTIKEL BERKAITAN

Leave a Comment