Download QR Code DSKP 2024(Sekolah Rendah & Menengah)

Download QR Code DSKP(Sekolah Rendah & Menengah)

QR Code DSKP

Penggunaan QR Code dalam pendidikan adalah satu langkah yang bijak. Aplikasi tersebut dapat menyimpan pelbagai maklumat dengan mudah dan efisien.Sebagai guru, anda boleh menggunakan download QR Code untuk memudahkan proses penyimpanan DSKP ( Dokumen Standard Kurikulum Dan Pentaksiran.Kami menyediakan beberapa contoh yang boleh digunakan oleh anda semua.

Apa Itu DSKP

DSKP iaitu dokumen standard kurikulum dan pentaksiran merupakan salah satu bahan utama yang perlu disediakan oleh para guru menjelang bermulanya sesi persekolahan di awal setiap tahun.

okumen ini menyarankan strategi pengajaran dan pembelajaran yang merangkumi pelbagai aktiviti dan penggunaan sumber. Guru digalakkan menggunakan kreativiti untuk memilih, menyusun dan mengolah aktiviti mengikut kesesuaian murid. Huraian ini diharapkan dapat membantu guru merancang dan melaksanakan pengajaran dan pembelajaran secara berkesan.

Dalam melakukan aktiviti pengajaran dan pembelajaran, guru diharapkan dapat memberikan penekanan pada unsur bernilai tambah, iaitu kemahiran berfikir, kemahiran teknologi maklumat dan komunikasi, kemahiran belajar cara belajar, kajian masa depan, kecerdasan pelbagai, pembelajaran secara kontekstual, dan pembelajaran secara konstruktivisme.

Terdapat beberapa perkara iaitu 3 kandungan standard utama dalam dskp ini iaitu standard kandungan, standard pembelajaran dan standard prestasi.

Standard kandungan ialah pernyataan spesifik tentang perkara yang murid patut ketahui dan boleh lakukan dalma suatu tempoh persekolahan yang merangkumi aspek pengetahuan, kemahiran dan nilai.

Standard pembelajaran pula merupakan satu penetapan kriteria atau indikator kualiti pembelajaran dan pencapaian yang boleh diukur bagi setiap standard kandungan.

Standard prestasi pula merupakan satu set kriteria umum yang menunjukkan tahap tahap penguasan murid sebagai petunjuk bahawa sesuatu perkara itu telah dikuasai.

Link DSKP : https://www.moe.gov.my/index.php/muat-turun/penerbitan-dan-jurnal/dskp-kssr

Pengenalan QR Code DSKP

Anda boleh muat turun semua file bagi subjek-subjek yang terpilih dengan scan pada setiap gambar QR Code yang disertakan seterusnya download dengan percuma.

 • Tahun 1
 • Tahun 2
 • Tahun 3
 • Tahun 4
 • Tahun 5
 • Tahun 6

QR Code DSKP BAHASA ARAB

QR Code DSKP

QR Code DSKP BAHASA MELAYU

QR Code DSK

QR Code DSKP MATEMATIK

QR Code DSKP

QR Code DSKP PENDIDIKAN MUZIK

QR Code DSK

QR Code DSK PENDIDIKAN ISLAM

QR Code DSK

QR Code DSKP PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN

QR Code DSK

QR Code DSK

QR Code DSKP PENDIDIKAN MORAL

QR Code DSK

QR Code DSKP PENDIDIKAN SENI VISUAL

4

QR Code DSKP SAINS

3

QR Code DSKP RBT

2

QR Code DSKP SEJARAH

1

Buat Kode QR Menggunakan Google Form

Kaedah ini sesuai untuk merekod kehadiran, mengisi borang seperti borang kaji selidik dan membuat latihan kuiz atau soalan berbentuk aneka pilihan jawapan.

 1. Cipta emel, akaun Google atau gunakan akaun Google peribadi
 2. Pada paparan utama Google setelah log masuk, klik pada Google Apps di bahagian atas sebelah kanan
 3. Pilih Google Drive
 4. Kemudian di bahagian kiri klik pada butang New, pilih Google Form
 5. Cipta borang yang diinginkan sama ada borang kehadiran atau borang kaji selidik menggunakan contoh yang diberikan
 6. Selesai mencipta borang, dapatkan link Google Form dengan menekan butang Send pada Dashboard Google Form dan klik Copy
 7. Selain itu, nota atau salinan digital dokumen juga boleh dimuat naik ke Google Drive kemudian dapatkan link url kepada dokumen tersebut dan klik Copy
 8. Ikuti langkah di bawah untuk jana QR kod

Jana QR Code

Dengan mempunyai link url kepada Google Form atau Google Drive yang ingin dijana sebagai QR Code, sila cari aplikasi jana QR Code yang mudah dan selamat untuk digunakan.

 1. Masukkan link url yang ingin dijana menjadi QR Code
 2. Klik Cipta atau Generate QR Code untuk mengekodekan link anda
 3. Cetak QR Code yang telah dicipta dan paparkan kepada pengguna yang diinginkan

Kelebihan QR Code

Untuk teknologi QR Code saat ini mempunyai kelebihan. Beberapa Kelebihan QR Code antara Lain :

 1. Efisiensi Waktu, karena membuat khalayak mendapat informasi yang lebih cepat.
 2. Kapasitas data yang lebih banyak dimana pada Bar Code hanya bisa menyimpan maksimum 20 digit data sedangkan pada QR Code bisa menyimpan sampai ratusan data.
 3. Tipe Data yang disimpan oleh QR Code juga beragam mulai dari angka, huruf bahkan sampai huruf Jepang seperti Kanji, Hiragana dan Katakana.
 4. Ukuran cetak untuk QR Code jauh lebih kecil karena QR Code dapat menyimpan data baik secara horisontal (barcode), QR Code juga menyimpan dalam bentul vertikal.
 5. Hasil cetakan di QR Code lebih tahan terhadap kerusakan seperti debu sampai robek bahkan data di QR Code masih bisa dibaca walaupun sebagian kode sudah rusak atau robek (maksimum tingkat kerusakan 30%).
 6. QR Code dapat dibaca dari segala arah atau sudut (360 derajat) sehingga kemungkinan gagal dalam membaca QR Code sangat kecil.

Kekurangan QR Code

Untuk teknologi QR Code saat ini, QR Code mempunyai kekurangan. Beberapa kekurangan QR Code antara lain (Sulistyo 2010) :

 1. Masih Harus menggunakan pemindai untuk mengetahui isi dari QR Code tersebut.
 2. Kualitas pemindaian bergantung pada ketajaman alat pemindai.
 3. QR Code sangat sulit terbaca apabila ukuran mengalami penyusutan.

ARTIKEL LAIN : Contoh Instrumen PBD 2023

Leave a Comment