Semakan Pengesahan Dalam Perkhidmatan SPA 2023

Semakan Pengesahan Dalam Perkhidmatan SPA 2023

Semakan Pengesahan Dalam Perkhidmatan

Perhatian kepada penjawat awam yang baru bertugas, anda perlu disahkan jawatan untuk memastikan anda dilantik secara tetap.

Kami akan membantu anda untuk membuat semakan pengesahan dalam perkhidmatan dengan cepat dan pantas.

Apa Itu Penjawat Awam

penjawat awam ialah orang yang menyediakan perkhidmatan utiliti sosial. Ini bermaksud bahawa apa yang mereka lakukan memberi faedah kepada orang lain dan tidak menjana pendapatan peribadi (melebihi gaji yang mungkin diterima oleh subjek untuk pekerjaan ini).

Penjawat awam secara amnya memberikan perkhidmatan kepada Negara. Institusi negara (seperti hospital, sekolah atau pasukan keselamatan) berperanan memberikan perkhidmatan awam kepada seluruh masyarakat.

Penjawat awam biasanya mentadbir sumber yang bersifat negara dan, oleh itu, adalah milik masyarakat. Apabila seseorang yang mempunyai kedudukan seperti ini melakukan kejahatan seperti penyelewengan atau rasuah dengan cara apa pun, mereka mengancam kekayaan masyarakat.

Info Semakan Pengesahan Dalam Perkhidmatan

Mulai 1 Mac 2022, surat kelulusan Pengesahan Pelantikan, Pelanjutan Tempoh Percubaan, Pengesahan Dalam Perkhidmatan dan Pemberian Taraf Berpencen bagi permohonan tahun 2022 dan ke atas hendaklah dicetak sendiri oleh Pengurus Sumber Manusia dan pegawai.

Urusan Pengesahan Pelantikan (LR), Pengesahan Dalam Perkhidmatan (PDP), Pemberian Taraf Berpencen (PTB) dan Pelanjutan Tempoh Percubaan (PTP):
(a) Semakan adalah bagi permohonan yang diterima mulai tahun 2020 dan ke atas.
(b) Cetakan adalah bagi permohonan yang diterima mulai tahun 2022 dan ke atas.

Semakan urusan Penentuan Gaji Permulaan (PGM) bagi pengalaman Swasta, Tentera dan Kontrak yang diterima mulai 2021 dan ke atas.

Pengurus Sumber Manusia hendaklah memaklumkan kelulusan setiap urusan perkhidmatan oleh Suruhanjaya kepada Pegawai dan merekodkan kelulusan di dalam Buku Perkhidmatan Kerajaan Pegawai.

Pegawai hendaklah memastikan kelulusan setiap urusan perkhidmatan diambil maklum oleh Pengurus Sumber Manusia dan direkodkan di dalam Buku Perkhidmatan Kerajaan.

Cara Semakan Pengesahan Dalam Perkhidmatan

anda boleh layari pautan berikut untuk semak :

https://myservice.spa.gov.my/

https://online.spa.gov.my/online/semakan_pdp.php

https://semakan.spp.gov.my/semakanUrusanPerkhidmatan/semakan_urusan.php

Artikel LAin : Contoh Surat Rasmi Permohonan Kerja

Leave a Comment