Skim Pencen A B(Cara Tukar Kaedah Pembayaran Pencen)

Skim Pencen A B adalah penting kerana ia menyediakan jaminan saraan hidup kepada penjawat awam selepas mereka bersara dari perkhidmatan Kerajaan. Skim ini menawarkan dua kaedah pembayaran yang berbeza, iaitu Skim A dan Skim B.

Skim Pencen A B

Apa itu Skim Pencen A dan B?

Skim pencen merujuk kepada persaraan yang disediakan oleh kerajaan atau majikan untuk memberi manfaat kewangan kepada pekerja selepas mereka bersara. Dalam konteks Skim PencenA dan B, terdapat perbezaan dalam cara pembayaran yang ditawarkan kepada pesara.

kelebihan Skim Pencen A B

Kaedah Pembayaran Skim Pencen AB

 1. Skim A
  • Bayaran pencen dikreditkan secara automatik setiap bulan ke akaun bank pesara atau penerima pencen.
  • Pesara yang mempunyai pasangan yang dikahwini semasa dalam perkhidmatan juga layak menerima pencen terbitan selepas kematian pesara.
 2. Skim B
  • Bayaran pencen dikreditkan ke akaun bank setiap bulan, tetapi pesara perlu menghadiri kaunter bank bagi proses pengesahan sebelum bayaran dikreditkan.
  • Skim ini sesuai untuk pesara tunggal (bujang/duda/balu) atau bagi mereka yang memerlukan bantuan wakil untuk menguruskan bayaran pencen.
 3. Skim A Berwakil (dengan permohonan)
  • Pesara boleh menukar kaedah pembayaran dari Skim B ke Skim A Berwakil dengan melantik wakil diri.
  • Permohonan dilakukan dengan mengisi Borang JPA.BP.SKP.B08 dan mengemukannya kepada KWAP.

Cara Tukar Skim B ke Skim A

Untuk menukar kaedah pembayaran pencen dari Skim B ke SkimA, pesara perlu mengemukakan borang Permohonan Pelantikan Wakil Skim A (JPA.BP.SKP.B08) bersama salinan kad pengenalan wakil. Borang boleh dimuat turun dari pautan yang disediakan.

 

Maklumat Lanjut

Untuk maklumat lanjut atau pertanyaan mengenai Skim Pencen AB, sila hubungi Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan) di Cyberjaya atau layari laman web mereka. Maklumat perhubungan termasuk nombor telefon dan emel disediakan untuk memudahkan pesara mendapatkan bantuan yang diperlukan.

Dengan adanya pilihan antara Skim A dan SkimB, pesara boleh memilih kaedah pembayaran pencen yang paling sesuai dengan keperluan mereka.

Artikel > JADUAL TARIKH BAYARAN DUIT PENCEN 2024 (PESARA KERAJAAN)

Leave a Comment