DUIT KWAPM(SEMAKAN TARIKH MASUK BANK?)

DUIT KWAPM(SEMAKAN TARIKH MASUK BANK?)

 

duit kwamp

Berita baik buat pelajar miskin Tahun Satu hingga Tahun Enam di sekolah kerajaan yang ingin membuat permohonan duit Bantuan Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin (KWAPM) tahun 2023

Menurut Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM), permohonan bantuan du1t KWAPM 2022 boleh dibuat secara atas talian (online) menerusi Sistem Aplikasi Pengurusan Bantuan (APB).

Pemberian Bantuan KWAPM bertujuan memberi bantuan secara khusus kepada murid miskin di Sekolah Kerajaan bagi mengelakkan keciciran, meningkatkan tahap pencapaian akademik dan menjana kecemerlangan pelajar.

Du1t KWAPM adalah salah satu daripada bantuan yang boleh dimohon oleh pelajar yang layak bagi meringankan beban keluarga untuk menanggung kos persekolahan.

Bantuan Bulanan duit KWAPM adalah tertakluk kepada kedudukan kewangan Tabung KWAPM. Kadar du1t KWAPM dan jenis bantuan yang diberikan ini adalah tertakluk kepada keupayaan dana Tabung KWAPM dan perubahan boleh dibuat oleh pihak Jawatankuasa Pengurusan KWAPM di peringkat Kementerian yang dipengerusikan oleh Ketua Setiausaha KPM.

Pemberian Bantuan KWAPM bertujuan memberi bantuan secara khusus kepada murid miskin di Sekolah Kerajaan bagi mengelakkan keciciran, meningkatkan tahap pencapaian akademik dan menjana kecemerlangan pelajar.

 

Permohonan KWAPM 2023 (Tarikh Bayaran)

Berikut dikongsikan maklumat berkaitan cara permohonan KWAPM 2023 termasuk kadar bantuan, tarikh bayaran dan syarat kelayakan:

Cara Permohonan KWAPM 2023 Online

Pemohon boleh membuat permohonan secara atas talian (online) menerusi pautan seperti berikut:

 • Borang Permohonan Bantuan Duit KWAPM KLIK Muat Turun
 • Carta Aliran Proses Permohonan Bantuan KWAPM untuk memudahkan anda membuat permohonan anda boleh klik di SINI.

 

Syarat Kelayakan Duit KWAMP Bantuan KWAPM 2023

Antara kriteria atau syarat kelayakan bantuan duit KWAPM adalah seperti berikut:

 1. Pelajar warganegara Malaysia yang bersekolah di Sekolah Rendah/Menengah Kerajaan dan Bantuan Kerajaan (Tahun 1 hingga Tingkatan 1).
 2. Pelajar miskin yang Ketua Isi Rumah (KIR) berdaftar dengan eKASIH atau eDAMAK dan disahkan status kemiskinannya sebagai MISKIN atau MISKIN TEGAR sahaja.
 3. Pelajar miskin yang berpendapatan keluarganya berada di bawah *Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) Nasional semasa seperti berikut:
 4. Pelajar BUKAN penerima apa-apa bantuan persediaan ke sekolah berbentuk kewangan daripada mana-mana pihak sama ada daripada kerajaan mahupun pihak luar layak Duit KWAMP.

 

Jenis dan Kadar Bantuan KWAPM

1. Jenis Data/ Status Kemiskinan

 • Data Sedia Ada (DSA-Permohonan Sekolah)
 • eKASIH (Miskin dan Miskin Tegar)
 • Data Murid Orang Asli (DMOA) (Miskin dan Miskin Tegar)

 

2. Bantuan Am Persekolahan

Kadar baru Bantuan KWAPM yang diputuskan bermula tahun 2017 adalah seperti berikut

 • Sekolah Rendah = RM100 setahun
 • Sekolah Menengah = RM150 setahun

Tarikh Bayaran Duit Bantuan KWAPM 2023

Tarikh bayaran duit bantuan KWAPM masih belum dikeluarkan oleh pihak kementerian

*Tarikh Duit KWAMP masuk akan dikemaskini setelah diumumkan oleh pihak Kemeterian Pendidikan Malaysia KPM.

 

Maklumat Lanjut & Pertanyaan Duit KWAMP

Untuk maklumat lanjut & Pertanyaan tentang Duit Bantuan KWAPM 2021 boleh hubungi pihak sekolah masing-masing atau PPD atau layari

https://www.moe.gov.my/

 

Baca Juga: LOGIN ePRASEKOLAH:PENDAFTARAN & SEMAKAN PRASEKOLAH ONLINE SESI 2022

Leave a Comment