CONTOH SURAT KONTRAK PEKERJA & MAJIKAN SWASTA

CONTOH SURAT KONTRAK PEKERJA & MAJIKAN SWASTA

CONTOH SURAT KONTRAK PEKERJA & MAJIKAN SWASTA 2022

Contoh Surat Kontrak Pekerja 2021. Setelah seseorang itu telah mendapat pekerjaan secara kontrak, sebuah perusahaan akan memberikan surat kontrak kepada pekerjanya sebagai perjanjian dan tempoh pekerjaan yang ditetapkan.

Dari segi bentuknya, kontrak kerja boleh jadi dalam bentuk lisan dan tulisan. Walaubagaimanapun, perjanjian kerja yang ditulis mempunyai bukti yang lebih kukuh jika ternyata terjadi pelanggaran hak dan kewajiban di kemudian hari.

Perkara yang penting ialah surat kontrak pekerja haruslah memenuhi syarat tertentu dan mempunyai hak dan kewajiban perusahaan tersendiri contohnya pihak perusahaan wajib memberikan upah dalam jumlah yang telah dirunding setiap bulan kepada pekerja dan pekerja juga mempunyai hak mendapatkan upah yang sesuai dengan jumlah yang telah dirunding untuk setiap bulannya.

Baca perkongsian di bawah untuk dapatkan maklumat yang lebih terperinci tentang Surat Kontrak Pekerja ini.

 

Apa Itu Surat Kontrak Pekerja?

Surat Kontrak Kerja ini merupakan surat Rasmi dimana Surat ini sangat penting untuk diberikan pekerja-pekerja kerana surat ini akan mengandungi tempoh masa yang telah ditetapkan untuk bekerja.

Kebanyakkannya majikan tidak membuat perjanjian kontrak dengan pekerja yang mungkin menyebabkan pekerja melanggar pelbagai kesalahan seperti berhenti kerja tanpa sebab, bercuti tanpa sebab, membocor maklumat syarikat dan sebagainya.

Oleh itu, ia akan menyebabkan majikan sukar untuk mengambil tindakan kerana tiada perjanjian bertulis.

 

Contoh Surat Kontrak Kepada Pekerja

Berikut dikongsikan beberapa contoh surat kontrak kepada pekerja sebagai panduan kepada mereka yang ingin membuat surat kontrak pekerjaan mengikut beberapa keutamaan surat

 

Contoh Surat KontrakPekerja Ringkas

 

 

 

Surat Kontrak Pekerja Lengkap

 

 

Surat Kontrak Pekerja Sambilan (Part Time)

 

 

Surat Kontrak Pekerja Setahun

 

 

Maklumat Lanjut

Jika anda memerlukan surat kontran yang lebih terperinci untuk syarikat anda baca di sini:

Semoga perkongsian surat kontrak pekerja ini memudahkan anda untuk membuat kontrak pekerjaan kepada pekerja. Terima kasih.

 

ARTIKEL LAIN 

Untuk panduan contoh invois baca di sini: CONTOH INVOIS:CARA BUAT BACA SEMAK INVOICE

Baca Juga: CONTOH QUOTATION 2021:CARA BUAT BACA SEMAK QUOTATION

Penting: CONTOH SURAT WAKIL(JPJ/SEBUT HARGA/AMBIL DOKUMEN/MyEG/KEBENARAN/BANK/LHDN/ MAJIKAN)

Leave a Comment