TEKS PENGACARA MAJLIS PERKAHWINAN KAMPUNG HOTEL (Skrip DJ Kahwin)

TEKS PENGACARA MAJLIS PERKAHWINAN KAMPUNG HOTEL (Skrip DJ Kahwin)

TEKS PENGACARA MAJLIS PERKAHWINAN

Kepada yang ditawarkan untuk menjadi pengacara majlis perkahwinan, semestinya anda akan mencari teks ucapan untuk dirujuk supaya majlis tersebut berjalan dengan lancar dan meriah. Bagi memudahkan anda, di sini kami akan kongsikan Contoh Teks Pengacara Majlis Perkahwinan dan anda hayan perlu copy dan edit sahaja. Semoga membantu.

 

CONTOH SKRIP PENGACARA MAJLIS PERKAHWINAN

Berikut adalah merupakan contoh teks/skrip bagi pengacara majlis perkahwinan iaitu:

ATUCARA MAJLISTEKSCATATAN
Pantun Ketibaan

Sirih junjung berhias indah,

Sekacip pinang pembuka kata,

Bunga manggar kilau bercahaya

Datang berkunjung ke majlis meriah

Sejarah terukir nilai permata

Lembaran sejarah kini bermula

Ketibaan Penganti / tetamuHadirin sekalian, bersama-sama kita memberi tumpuan di pintu masuk utama dewan yang serba  indah ini ketibaan pasangan pengantin dengan diiringi keluarga rombongan.
Selawat Taslim Semasa Di Pintu GerbangBerjalan masuk ke dewan, menuju ke pelamin yang tersergam indah di hadapan, pasangan pengantin yang cantik lagi menawan, yang segak juga rupawan, pasangan Raja Sehari;

NAMA PENGANTIN LELAKI bersama pilihan hatinya NAMA PENGANTIN PEREMPUAN

– Pengantin Berjalan Ke Pelamin Diiringi Lagu Pilihan –

Pengantin Duduk Di Pelamin

Melayang serindit di atas permatang

Merbah berkicau di hujung muara

Pemanis kata selamat datang

Awal Bismillah pembuka bicara

Bismillahir Rahmanir Rahim, Assalamu `Alaikum W.B.T.

Allah swt berfirman di dalam surah Ar-Rum ayat 21, maksudnya :

Dan di antara membuktikan kekuasaannya dan rahmatNya, bahawa Dia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya dan dijadikanNya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi tanda-tanda orang-orang yang berfikir.

Pijat meniti di sarang kerengga

Anak murai saja berlari

Hajat hati sekalian keluarga

Hendak merai raja sehari

Yang dihormati Dato’-dato’, Datin-datin, tuan-tuan, puan-puan serta hadirin sekalian, bagi pihak keluarga TUAN …….. dan Puan ……….. (NAMA TUAN RUMAH / IBU AYAH PENGANTIN), saya ingin mengalu-alukan kehadiran semua  tetamu jemputan pada hari  ini, teruatama keluarga rombongan yang diketuai oleh Encik …….. dan Puan …….. (KETUA ROMBONGAN / IBU AYAH PENGANTIN) Sesungguhnya kehadiran para tetamu sekalian amatlah bermakna dan dapat menyerikan majlis kita pada hari ini.

 

Burung Nuri hinggap di balai

Balai seri buatan Pak Tua

Tempat berehat rakan dan taulan

Duduk tersenyum kedua mempelai

Menadah tangan memanjatkan doa

Moga jodoh sentiasa berkekalan

Bacaan DoaDengan itu, bagi memohon majlis ini diberkati dan dirahmati Allah, marilah sama-sama kita menadah tangan mengaminkan bacaan doa yang akan dipimpin oleh NAMA PEMBACA DOA.

Terima kasih diucapkan atas bacaan doa sebentar tadi.

Sejarah Pengenalan PengantinHadirin sekalian, pasangan pengantin baru yang diraikan pada hari ini NAMA PENGANTIN telah mula berkenalan sejak ………………… (CERITA SEJARAH PERKENALAN). Seterusnya apabila hati telah semakin terpaut dengan ketulusan peribadi masing-masing, pasangan ini telahpun mengikat tali pertunangan pada …… (TARIKH PERTUNANGAN). Dan seterusnya pasangan ini disatukan dalam ikatan pernikahan yag dituntut oleh agama pada …… (TARIKH PERNIKAHAN).

 

Hari ini (TARIKH MAJLIS BERLANGSUNG), bertempat di (TEMPAT MAJLIS BERLANGSUNG) ini, akan menjadi saksi detik-detik bersejarah pasangan mempelai ini, kerana mereka akan diraikan oleh sekalian keluarga dan sahabat handai. Semoga ianya akan menjadi ingatan dan kenangan yang terindah untuk dibawa hingga ke anak cucu hendaknya.

Berdua bersama mencari renda

Dapatlah satu di Inderagiri

Doa restu daripada ahli keluarga

Agar masjid dibina kekal berdiri

Salam RestuBaiklah, kita teruskan majlis dengan acara menepung tawar/ merenjis air mawar/ salam restu. Dengan itu, saya menjemput:

  • Ikut senarai nama keluarga rombongan
  • Ikut senarai nama keluarga tuan rumah

Anak teruna mengail patin

Mengail patin di tepi titi

Senyum terukir pasangan pengantin

Tanda gembira penuh di hati

Demikianlah tadi, acara menepung tawar/ merenjis air mawar/ salam restu bagi memeriahkan majlis persandingan pasangan dua sejoli yang segak dan cantik di singgahsana.

Makan BeradapMajlis diteruskan dengan acara kemuncak kita pada hari ini iaitu majlis makan beradab. Dengan rasa hormatnya, saya menjemput pasangan pengantin NAMA PENGANTIN dan ahli keluarga untuk bersama-sama ke meja yang disediakan bagi menikmati hidangan.

 Semerbak bunga seroja

Dibelai dara pingitan

Lauk pauk penuh semeja

Jemput mempelai menikmati hidangan

Jemputan Makan TetamuBagi hadirin/hadirat yang dirahmati sekalian, janganlah malu janganlah segan untuk sama–sama menikmati juadah enak yang disediakan.
Pemotongan KekHadirin yang dimuliakan, agenda majlis diteruskan ke berikutnya iaitu memotong kek. Dipersilakan kedua mempelai, NAMA PENGANTIN berangkat ke sudut kiri / hadapan pelamin.

– Pengantin Memotong Kek –

 

(dibaca semasa kek dipotong) Sesungguhnya manusia itu sememangnya memerlukan kepada cinta. Kerana cinta itu, menjadikan hidup manusia lebih bermakna, bahagia dan sempurna apatah lagi melalui ikatan perkahwinan yang dituntut agama.

Tiup serunai di atas kota

Uda memupuk bunga melati

Mula kenal kemudian bercinta

Cinta tersemai di dalam hati

Inilah yang dikatakan umpama belayar telah sampai di pelabuhan, Umpama berkayuh telah sampai di muara, Umpama berjalan telah sampai ke destinasinya

Sesi BergambarMajlis diteruskan lagi dengan acara selanjutnya iaitu sesi fotografi pasangan mempelai di atas pelamin. Dipersilakan kepada pasangan NAMA PENGANTIN mempelai untuk kembali ke singgahsana.

 

Majlis dengan ini menjemput dan mempersilakan keluarga rombongan terlebih dahulu untuk bergambar bersama pengantin di atas pelamin.

 

Seterusnya dijemput pula keluarga tuan rumah untuk bersama-sama pengantin di atas pelamin untuk acara bergambar kenang-kenangan.

 

Majlis diteruskan dengan sesi bergambar bersama saudara-mara dan sahabat-handai yang turut hadir ke majlis ini. Dipersilakan.

Ramah Mesra Dengan TetamuBaiklah, dijemput pasangan mempelai kita yang diraikan pada hari ini untuk ke ruang bawah ini bagi beramah mesra dengan tetamu yang hadir.
Penghujung MajlisTiada untaian kata yang mampu dilafazkan selain ungkapan rasa syukur dan ucapan terima kasih yang tulus ikhlas daripada Raja Sehari NAMA PENGANTIN dan ahli keluarga buat semua, atas kesudian hadir dan memeriahkan majlis kita pada hari yang penuh keberkatan ini.

Pergi ke dusun memetik kelapa

Kelapa muda si kelapa barli

Jari disusun maaf dipinta

Panjang usia bersua kembali

Mohon maaf atas segala kekurangan semasa mengacarakan Majlis ini. Berjumpa kita lagi pada masa yang akan datang. Saya mengucapkan salam hormat buat semua, Wabillahitaufiq walhidayah wassalamualaikum WBT.

 

ARTIKEL BERKAITAN:

1 thought on “TEKS PENGACARA MAJLIS PERKAHWINAN KAMPUNG HOTEL (Skrip DJ Kahwin)”

Leave a Comment